Πιέσεις προς το Ιράν για τα πυρηνικά προανήγγειλε η Χ. Κλίντον

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 21:11
UPD:04/10/2012 17:29
EPA/ANDY RAIN

A- A A+

Η στάση του Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν αφήνει στις μεγάλες δυνάμεις «άλλη επιλογή από το να αυξήσουν την πίεση», δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Η προσέγγιση από το Ιράν δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την αύξηση της πίεσης, με την ελπίδα ότι αυτό θα κάνει το Ιράν να επανεξετάσει την απόρριψη των διπλωματικών προσπαθειών», ανέφερε η κ. Κλίντον στον Τύπο κατά το τέλος της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Μετά την απογοητευτική του άρνηση προς τη διεθνή προσφορά για τον εμπλουτισμό του ουρανίου του στο εξωτερικό, εξήγησε, η Τεχεράνη «έχει πολλαπλασιάσει τις απειλές της να εντείνει τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων για την πυρηνικά».

Η Αμερικανίδα υπουργός και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ, ο Γερμανός Γκουίντο Βεστερβέλε, ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και ο Ιταλός Φράνκο Φρατίνι, συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν για τα πυρηνικά του Ιράν στο περιθώριο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Οι Έξι (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία), προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαπραγματευτούν με το Ιράν για το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει υποψία ότι θέλει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνατότητες υπό το πρόσχημα ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος.

Μετά από αρκετούς μήνες αδιεξόδου, εργάζονται για πιθανές νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, για τις οποίες η Κίνα διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Η κ. Κλίντον συζήτησε επίσης το ζήτημα αυτό σε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της, Γιανκ Ζιετσί.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή