Συνεντεύξεις YΠΟΙΚ σε CNN και Bloomberg

Διαψεύδει τα σενάρια περί βοήθειας από Κίνα
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 11:51
UPD:12:02
A- A A+

Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα «ζήτησε ή ανέθεσε σε κάποιον να ζητήσει από Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα».

Μιλώντας στο CNN διευκρίνισε ωστόσο ότι κάθε χώρα αναζητά να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει περιοδεία προώθησης τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Ασία.

Χαρακτήρισε τις υποθέσεις περί αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας «παράλογες», ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια επειδή οι αγορές δεν έχουν δει ακόμα να εφαρμόζονται τα σχέδια της κυβέρνησης, αν και τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να γίνονται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πειστεί για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα της σε μικρό χρονικό διάστημα. «Η ΕΕ μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις κατά της αθέτησης των δανεικών υποχρεώσεων, ωστόσο παρέχει εγγύηση απόδοσης. Η ΕΕ θα επιτηρεί ακριβώς τι κάνουμε, κάθε μήνα όλοι θα γνωρίζουν αν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας ή όχι».

Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα είναι «η έλλειψη αξιοπιστίας , που ωθεί πολλές από τις διακυμάνσεις της αγοράς - μόλις αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης.

Μετά από επίμονες πιέσεις για το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΕΕ και συγκεκριμένα με τη Γερμανία και τη Γαλλία, είπε: «Το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές στο παρελθόν... δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή για το οποίο έχουμε οποιαδήποτε γνώση».

Οι Financial Times επικαλέστηκαν σήμερα ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι φέρεται να δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει έκτακτη στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν ως ύστατη λύση.

Πηγές: CNN, Bloomberg, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή