Χ. Κλίντον: Υπό πίεση το Πεκίνο λόγω του Ιράν

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 18:55
UPD:04/10/2012 17:17

Ένα πυρηνικό Ιράν «θα πυροδοτήσει μία κούρσα εξοπλισμών» και το «Ισραήλ θα αισθανθεί ότι απειλείται η ύπαρξή του», σημείωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι απίστευτα επικίνδυνα».

A- A A+

«Υπό υψηλή πίεση» είναι η Κίνα, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, στη διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Τώρα που απομακρυνόμαστε από την οδό του διαλόγου, που δεν είχε τα αποτελέσματα που ορισμένοι περίμεναν, και που προχωράμε προς τον δρόμο των πιέσεων και των κυρώσεων, η Κίνα θα είναι υπό υψηλή πίεση για να αναγνωρίσει τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο που θα είχε στον Κόλπο ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα, περιοχή απ' όπου (η Κίνα) παίρνει ένα σημαντικό μέρος του πετρελαίου της», δήλωσε η κ. Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας της.

Ένα πυρηνικό Ιράν «θα πυροδοτήσει μία κούρσα εξοπλισμών» και το «Ισραήλ θα αισθανθεί ότι απειλείται η ύπαρξή του», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι απίστευτα επικίνδυνα».

Απευθυνόμενη στην Κίνα η κ. Κλίντον δήλωσε: «καταλαβαίνω πως για σας σήμερα μοιάζει αντιπαραγωγικό να επιβληθούν κυρώσεις σε μία χώρα από την οποία παίρνετε ένα τόσο μεγάλο μέρος των φυσικών πόρων τους οποίους έχει ανάγκη η αναπτυσσόμενη οικονομία σας».

«Αλλά σκεφτείτε τις συνθήκες μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή