Μπλερ: Δεν έχω τύψεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 20:37
UPD:20:40
A- A A+

«Δεν έχω καμία τύψη που ανέτρεψα τον Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τον πόλεμο στο Ιράκ ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Η φράση αυτή, η οποία ειπώθηκε προς το τέλος της κατάθεσης, έγινε δεκτή με φωνές αποδοκιμασίας από το ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν πολλές οικογένειες Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που αποκαλούσαν «δολοφόνο» και «ψεύτη» τον πρώην πρωθυπουργό.

«Πιστεύω ότι (ο Σαντάμ Χουσέιν) ήταν ένα τέρας. Απειλούσε όχι μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζω ότι, με τις συνθήκες που αντιμετωπίζαμε εκείνη την εποχή, ήταν προτιμότερο να διευθετήσουμε αυτή την απειλή ανατρέποντάς τον. Πραγματικά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος είναι πιο ασφαλής», πρόσθεσε ο Μπλερ.

Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί για τους νεκρούς αμάχους στο Ιράκ. Επικαλούμενος μη κυβερνητικούς οργανισμούς υπολόγισε τον αριθμό τους στις 100.000. «Δεν τους σκότωναν οι συμμαχικές δυνάμεις. Αυτοί που τους σκότωναν ήταν οι τρομοκράτες», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ οδήγησαν σε δραματική επανεκτίμηση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο και αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την απόφαση εισβολής στο Ιράκ.

«Εάν η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε συμβεί, η εκτίμησή μας θα ήταν διαφορετική. Ομως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η άποψη η δική μας και των Αμερικανών άλλαξε δραματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ως τις 11 Σεπτεμβρίου πιστεύαμε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αποτελούσε κίνδυνο, αλλά εκτιμούσαμε ότι άξιζε να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε. Το σημαντικό είναι ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η εκτίμηση του κινδύνου άλλαξε και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να περιοριστεί ο Σαντάμ με κυρώσεις», τόνισε ο Μπλερ.

«Η εκτίμηση ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν χημικά ή βιολογικά όπλα ή μια πυρηνική συσκευή, εάν μπορούσαν να τα αποκτήσουν, πράγμα που άλλαξε την εκτίμησή μας για το ποιοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια», υπογράμμισε.

«Ποτέ δεν θεώρησα την 11η Σεπτεμβρίου ως επίθεση εναντίον της Αμερικής. Τη θεώρησα επίθεση εναντίον μας».

Ο Μπλερ έφθασε νωρίς για την πολυαναμενόμενη κατάθεσή του και μπήκε στο κτήριο από πλαϊνή είσοδο προκειμένου να αποφύγει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί.

Η ακρόαση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για τη φήμη τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης των Εργατικών.

Η απόφασή του να στείλει 45.000 στρατιώτες στην επιχείρηση εισβολής στο Ιράκ το 2003 ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική της δεκάχρονης πρωθυπουργίας του, οδηγώντας σε μαζικές διαδηλώσεις, βαθύ διχασμό εντός των Εργατικών και κατηγορίες ότι εξαπάτησε το κοινό σχετικά με την αιτιολόγηση της απόφασής του.

«Είναι μία κρισιμότατη ημέρα για τον ίδιο, το βρετανικό κοινό και το ηθικό κύρος της Βρετανίας στον κόσμο», όπως δήλωσε ο βιογράφος του Μπλερ ¶ντονι Σέλντον.

«Δεν υπήρξε κρυφή συμφωνία με τον Μπους»

Ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε επίσης ότι είχε καταλήξει σε «μυστική» συμφωνία με τον Τζορτζ Μπους για εισβολή στο Ιράκ σε ιδιωτική τους συνάντηση στο ράντσο του στο Τέξας το 2002, όπως είχαν υπονοήσει άλλοι μάρτυρες.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι θα είχε στηρίξει την εισβολή στο Ιράκ ακόμα και αν πίστευε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, πράγμα που φέρεται να ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του BBC.

Αυτό που προσπαθούσε να πει, διευκρίνισε, ήταν ότι «δεν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τη φύση της απειλής με τον ίδιο τρόπο αν γνώριζε αυτό που γνωρίζουμε τώρα, ότι οι πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν λανθασμένες».

«Το Ιράν συνιστά το 2010 απειλή πολύ μεγαλύτερη από το Ιράκ το 2003»

Μτεαξύ άλλων, ο κ. Μπλερ εκτίμησε ότι το Ιράν συνιστά το 2010 απειλή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιπροσώπευε το Ιράκ το 2003 για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Τεχεράνη μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη.

Κατά την κατάθεσή του καταδίκασε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οργανώσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών όπλα μαζικής καταστροφής.

«Η γνώμη μου -και μπορεί άλλοι άνθρωποι να μην συμμερίζονται την άποψη αυτή και εναπόκειται στους σημερινούς ηγέτες να σχηματίσουν μια γνώμη- είναι ότι δεν ριψοκινδυνεύουμε με το θέμα αυτό», δήλωσε ο Μπλερ ενώπιον της επιτροπής.

Αναφερόμενος στον φόβο του για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων που αντιπροσώπευε το Ιράκ πριν από το 2003, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε: «Θα έλεγα ότι ο φόβος αυτός είναι ακόμη πιο μεγάλος σήμερα λόγω των ενεργειών του Ιράν».

«Όταν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται σήμερα το Ιράν με τρομοκρατικές οργανώσεις (...), θα έλεγα ότι από το Ιράν πηγάζει μεγάλο μέρος από την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής στις μέρες μας», προσέθεσε.

Η πιθανότητα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα τρομοκράτες παραμένει «ένας μεγάλος κίνδυνος σήμερα», κατέληξε ο Μπλερ, κρίνοντας ότι από αυτήν την άποψη το Ιράν είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνο» λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οντότητες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή