Και πολιτικοί υπολογισμοί πίσω από τη βοήθεια

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 21:44
UPD:04/10/2012 17:16

A- A A+

«Θα προσφέρουμε ό,τι μπορούμε: διπλωματική στήριξη, αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική ισχύ και το πιο σημαντικό, την αμέριστη συμπαράστασή μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δίνοντας την πρώτη υπόσχεση βοήθειας στην πληγωμένη Αϊτή.

Η παρουσία στην Αϊτή αποτελεί σταθερό άξονα μιας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που αντιλαμβάνεται τη χώρα αυτή ως αυτονόητη σφαίρα επιρροής. Και αυτό παρότι η Ουάσιγκτον χρειάστηκε 58 χρόνια για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αϊτής, μετά την απόσχισή της από τη Γαλλία το 1804.

Οι τωρινές υποσχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα δεν έχουν μόνο ανιδιοτελή κίνητρα, υποστηρίζει ο Όλιβερ Γκλιχ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Βερολίνου:

«Φυσικά προέχουν τα ανθρωπιστικά κίνητρα για τον Ομπάμα. Από κει και πέρα όμως η παροχή βοήθειας ικανοποιεί και τους ψηφοφόρους του. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2005 ο Μπους δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει την καταστροφή μετά τις πλημμύρες στη Λουϊζιάνα και τα περισσότερα θύματα ήταν μαύροι. Σήμερα οι μαύροι ψηφοφόροι ψηφίζουν Ομπάμα» λέει ο Γερμανός επιστήμονας.

Σε αντίθεση πάντως με άλλους Ευρωπαίους αναλυτές ο Ολιβερ Γκλιχ δεν διαβλέπει νέο – αποικιακά κίνητρα στην Ουάσιγκτον. ¶λλωστε η νόμιμη κυβέρνηση και οι περισσότεροι κάτοικοι της Αϊτής εγκρίνουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο γερμανός επιστήμονας πιστεύει ότι οι Αμερικανοί επιμένουν ιδιαίτερα στη διατήρηση της τάξης για συγκεκριμένους και πρακτικούς λόγους: δεν θέλουν να μετατραπεί η Αϊτή σε ένα ακόμα κέντρο διακίνησης ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι το Μεξικό.

«Στην Αϊτή ο στρατός έχει ουσιαστικά καταργηθεί για λόγους που σχετίζονται με την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Επομένως δεν υπάρχει μία οργανωμένη δύναμη που να διαθέτει την ετοιμότητα και την απαραίτητη υποδομή για να αντιδράσει άμεσα σε τόσο μεγάλες φυσικές καταστροφές. Υπάρχει βέβαια αστυνομία, αλλά ο σεισμός έχει πλήξει ακόμα και την ίδια την αστυνομία», τονίζει ο Όλιβερ Γκλιχ.

Οι Αμερικανοί είχαν πάντοτε προνοήσει να συνδέσουν την όποια στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή με την παροχή οικονομικής βοήθειας, ασκώντας την επιρροή τους και σε διεθνείς οργανισμούς. Μόλις πέρσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέγραψε χρέη της Αϊτής συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ. Ανάλογα «δώρα» αναμένονται και φέτος.

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή