Πολλαπλά τα μηνύματα του α' γύρου των εκλογών

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 07:03
UPD:07:37
A- A A+

Με πολλαπλά μηνύματα έκλεισε ο πρώτος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, με καταμετρημένο το 67,7% των ψήφων, η Φώφη Γεννηματά εξασφαλίζει σημαντικό προβάδισμα καθώς προηγείται με ποσοστό 39,65% έναντι 27,11% που συγκεντρώνει ο αντίπαλός της Γιάννης Τζαννετάκος. Ακολουθεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 13,66%, ο Μανώλης Γλέζος με 11% και ο Θανάσης Παφίλης με 8,6%.

Η μάχη στους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, φαίνεται ότι θα κριθεί στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, με καταμετρημένο το 78,8% των ψήφων συγκεντρώνει 47,6% ενώ ο Χρήστος Παπουτσής εξασφαλίζει ποσοστό 25,9%. Στην τρίτη θέση ο Γιάννης Δημαράς με 10,98%. Ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 6,1% και ο Σπύρος Χαλβατζής με 6%.

Στον Πειραιά με καταμετρημένο το 71,1% ο Χρήστος Αγραπίδης συγκεντρώνει 47,22% έναντι 31,16% του Μανώλη Μπετενιώτη.

Αντιθέτως στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 55% και αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος έκανε λόγο για νίκη θρίαμβο.

Στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ενδέχεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς εξασφαλίζει ποσοστό 50,1%, έναντι 34,2% που συγκεντρώνει ο Γρηγόρης Χατζησάββας.

Στον δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 45,4% των ψήφων, προηγείται ο σημερινός δήμαρχος Ευάγγελος Φλωράτος, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,2%, έναντι 37,8% του πρώην δημάρχου Ανδρέα Καράβολα, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Την καθοριστική σημασία των αποτελεσμάτων στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι η υπεροχή της κ. Γεννηματά είναι δεδομένη, σε συνδυασμό όπως είπε, με την ισχυρή παρουσία του κ. Γλέζου και την ξεχωριστή παρουσία του κ. Παφίλη.

Ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τον δεύτερο γύρο, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ψηφίσουν τους ικανούς υποψηφίους την επόμενη Κυριακή.

«Οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές είναι πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους στέλνουν αυθεντικά πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε ότι έχει καταγραφεί άνοδος των δυνάμεων που υποστήριξε το κόμμα της και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα κατά του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Την ικανοποίησή του για την παρουσία που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια που υποστήριξε ο Συνασπισμός, εξέφρασε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα του θα καθορίσει τη στάση του με βάση τα ίδια αυτοδιοικητικά και πολιτικά κριτήρια.

Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν τα αρμόδια κομματικά όργανα, προκειμένου το κόμμα να καθορίσει τη στάση του την επόμενη Κυριακή.

Η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, ευχαρίστησε όλους όσοι την τίμησαν με την ψήφο τους και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι στις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα. Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε ευκαιριακό το ποσοστό που απέσπασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ανοιγμα στους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν στον δεύτερο γύρο, απηύθυνε ο Γιάννης Τζαννετάκος, προκειμένου, όπως είπε, να στείλουν μήνυμα σε μία κυβέρνηση η οποία δεν σέβεται τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, διαθέτει καθεστωτική νοοτροπία και εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική. Υποστήριξε ακόμη ότι η πρόταση του συνδυασμού του, βρήκε σημαντική αποδοχή παρά τη σφοδρή επίθεση την οποία δέχτηκε το πρόσωπό του.

«Οσοι στο εξής μας ονομάζουν ακροδεξιούς, θα λογοδοτούν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Διαμορφώνεται η ευρεία πλειοψηφία που θα στηρίξει την περίοδο των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η Αθήνα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός της.

Κάλεσμα στους πολίτες για τη δημιουργία πολιτικής πλειοψηφίας, την οποία όπως είπε, έχει ανάγκη η Αθήνα, απηύθυνε ο Χρήστος Παπουτσής και πρόσθεσε ότι η πρωτεύουσα αξίζει μία καλύτερη διαχείριση, από αυτήν που ασκούσαν τα τελευταία χρόνια οι συντηρητικές δημοτικές αρχές. «Είναι στα χέρια των Αθηναίων να αλλάξει σελίδα η πόλη», κατέληξε ο κ. Παπουτσής.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε ότι η μάχη ήταν και είναι κρίσιμη, αυτοδιοικητική και πολιτική. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες αναδεικνύουν νομάρχες και δημάρχους, δεν αναδεικνύουν κυβερνήσεις, κόμματα και πρωθυπουργούς.

Ο Γιώργος Σουφλίας συμπλήρωσε ότι στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, πράγματι φάνηκε το πρόβλημα συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε όμως ότι δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα μόνο από το μέτωπο αυτό.

«Ολα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Είμαστε αισιόδοξοι», ήταν το μήνυμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Κατά γενική ομολογία οι εκλογές έγιναν με άριστο τρόπο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες όπου χρειάζεται να προσέλθουν και την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

Στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας πάντως, παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως στον δήμο της Αθήνας, καθώς αρκετοί πολίτες δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ή ψήφιζαν σε άλλο εκλογικό τμήμα από τις προηγούμενες εκλογές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του υποψήφιου υπερνομάρχη, Μανώλη Γλέζου, ο οποίος πήγε να ψηφίσει στο 579 εκλογικό τμήμα στο Παγκράτι, αλλά δεν βρέθηκε το όνομά του.

Συνολικά, 32.340 ψηφοφόροι μεταφέρθηκαν με mini bus και ταξί στα εκλογικά τμήματα όπου ψήφισαν.

Από τη χθεσινή αναμέτρηση πάντως, δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια. Στην Τσαριτσάνη Λάρισας, έγιναν περιορισμένα επεισόδια στο εκλογικό τμήμα, όταν 12 ψηφοφόροι που πήγαν να ψηφίσουν αποδοκιμάστηκαν από τους συγχωριανούς τους. Το χωριό είχε αποφασίσει να απέχει από αυτές τις εκλογές, καθώς διαφωνεί με το σχέδιο «Καποδίστριας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή