Ιράν: Σε τεταμένο κλίμα οι εορτασμοί για την επέτειο της επανάστασης

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 11:46
REUTERS/MORTEZA NIKOUBAZL

A- A A+

Την επέτειο της επιστροφής του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη, σύμβολο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, γιορτάζει το Ιράν σήμερα, πρώτη ημέρα των δεκαήμερων εκδηλώσεων για την 31η επέτειο της επανάστασης, που επισκιάζονται φέτος από την πολιτική κρίση στη χώρα.

Όλα τα ρολόγια στα σχολεία, οι σειρήνες των πόλεων, εργοστασίων, των τρένων και των πλοίων ήχησαν στις 09:33 το πρωί, ώρα κατά την οποία το αεροσκάφος που μετέφερε τον αγιατολάχ Χομεϊνί από τη Γαλλία όπου ζούσε εξόριστος, προσγειώθηκε στο έδαφος του αεροδρομίου της Τεχεράνης-Μεχραμπάντ την 1η Φεβρουαρίου του 1979. Δέκα ημέρες αργότερα η μοναρχία ανατράπηκε, εδραιώθηκε η ισχύς του Χομεϊνί και εγκαθιδρύθηκε η Ισλαμική Δημοκρατία.

Με την παραδοσιακή απόδοση τιμής του Ιράν στον ιδρυτή της ισλαμικής επανάστασης, εγκαινιάστηκαν οι εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν με επίσημες συγκεντρώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα στις 11 Φεβρουαρίου, επίσημη ημερομηνία της ανατροπής της μοναρχίας.

Ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ στη διάρκεια τελετής σήμερα το πρωί στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, νοτίως της Τεχεράνης, δήλωσε πως τo ισλαμικό Ιράν αποτελεί πηγή «έμπνευσης για πολλές χώρες», το ιρανικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πιο σταθερό από ποτέ και ο λαός είναι πιο αποφασισμένος γαι την υλοποίηση των στόχων του καθεστώτος.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η επιστροφή του Χομεϊνί ήταν «η αρχή μιας νέας εποχής που άνοιξε νέα παράθυρα στην ανθρωπότητα, ήρε τα αδιέξοδα και έθεσε τέρμα στον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό».

Οι εορτασμοί φέτος επισκιάζονται από την πολιτική κρίση, μια από τις σοβαρότερες στην ιστορία της χώρας, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αχμαντινεζάντ τον Ιούνιο.

Ένα μέρος της ιρανικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογής Αχμαντινεζάντ κλιμακώνοντας τους τελευταίους οκτώ μήνες τις διαδηλώσεις, μερικές φορές βίαιες.

Δύο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να κατεβούν στους δρόμους στις 11 Φεβρουαρίου ζητώντας «μαζική συμμετοχή του λαού».

Ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε «βέβαιος ότι ο ιρανικός λαός θα απογοητεύσει στις 11 Φεβρουαρίου τους εχθρούς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή