Κερδισμένοι και χαμένοι των χθεσινών εκλογών

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 08:02
UPD:08:59
A- A A+

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι δημοτικές αρχές των μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων της χώρας (πλην της Θεσσαλονίκης) θα αναδειχθούν την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Ομως και οι υπόλοιποι δήμοι, σε ποσοστό περίπου 50%, θα κριθούν στις επαναληπτικές εκλογές όπως και πάνω από το 50% των νομαρχιών.

Κερδισμένοι μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ο Συνασπισμός, ο οποίος σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις ενισχύει την εκλογική του δύναμη. Ως μεγαλύτερη επιτυχία του κόμματος αυτού μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του Μ. Γλέζου που κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έλαβε ο Συνασπισμός, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υπολογίζει σημαντικά στη νίκη της Φώφης Γεννηματά στη υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά, καθώς στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους και νομαρχίες καλείται να δώσει σκληρή μάχη.

Το ΚΚΕ χάνει δήμους παραδοσιακά δικούς του όπως το Πέραμα και ενδεχομένως και την Καισαριανή, ωστόσο ελπίζει σε κάποιες νίκες στον β' γύρο σε 25 δήμους.

Για τη Νέα Δημοκρατία τελικά η διεξαγωγή αυτής της αναμέτρησης δεν ήταν τόσο εύκολη όσο αναμενόταν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, θα αναμετρηθούν στον β' γύρο.

Μέχρι τις 2 η ώρα το ξημέρωμα, εκλέγοντο από την πρώτη Κυριακή τρεις νομάρχες υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, 12 υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, δύο από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό μαζί και ένας από το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ο Δ. Σταμάτης (Ν.Δ.), στο νομό Αχαΐας ο Δ. Κατσικόπουλος (ΠΑΣΟΚ), στο νομό Γρεβενών ο Δ. Ρίγγος (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) στο νομό Ευρυτανίας ο Κ. Κοντογεωργος (Ν.Δ.), στο νομό Θεσπρωτίας ο Η. Λιάκος (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), στο νομό Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης (Ν.Δ.), στο νομό Ιωαννίνων ο Αλ. Καχριμάνης (Ν.Δ.), στο νομό Καστοριάς Κ. Λιάντσης (Ν.Δ.), στο νομό Κορινθίας Ν. Ταγάρας (Ν.Δ.), στο νομό Κυκλάδων ο Δ. Μπάϊλας (ΠΑΣΟΚ), στο νομό Λασιθίου, ο Αντ. Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ) στο νομό Μαγνησίας ο Ι. Πρίντζος (Ν.Δ.), στο νομό Μεσσηνίας ο Δ. Δράκος (Ν.Δ.), στο νομό Πιερίας Γ. Παπαστεργίου (Ν.Δ.), στο νομό Φθιώτιδας ο Αθ. Χειμάρας (Ν.Δ.) στην υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης ο Χρ. Χατχόπουλος (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ) και στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης ο Κ. Τάτσης (Ν.Δ.).

Εξάλλου, πέντε νομαρχίες και μία υπερνομαρχία αλλάζουν κομματική στήριξη: Στα Γρεβενά εκλέγεται νομάρχης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενώ ο απερχόμενος στηριζόταν από ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΝ. Στη Θεσσαλονίκη η Νομαρχία περνά στη Ν.Δ., ενώ στις προηγούμενες είχε κερδιθεί από το ΠΑΣΟΚ. Στα Ιωάννινα τη Νομαρχία κερδίζει ο υποψήφιος της Ν.Δ., από τον προκάτοχό του υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-Πολ. Ανοιξη. Στο νομό Κορινθίας και πάλι η Ν.Δ. κερδίζει τη νομαρχία από νομάρχη υποστηριζόμενο από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Στο νομό Μαγνησίας η Ν.Δ. υπερίσχυσε του Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ. Και τέλος στην υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης κερδίζει ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο προκάτοχός τους στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τις 12:30' μ.μ., εκλέγοντο 65 δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή. Οι 19 από αυτούς άλλαξαν κομματική στήριξη. Πρόκειται για τους δήμους Αλεξανδρούπολης (ΠΑΣΟΚ), Τρικκαίων (Ν.Δ.) , Βέροιας (Ν.Δ.), Ιεράπετρας (ΠΑΣΟΚ), Ορεστιάδας (Ν.Δ.), Αγ. Νικολάου (Ανεξάρτητος-ΣΥΝ), Μουδανιών (Ανεξάρτητος-ΠΑΣΟΚ), Μαρκόπουλου (Ν.Δ.), Ελασσόνας (ΠΑΣΟΚ), Ρίου (Ανεξάρτητος-ΠΑΣΟΚ), Πάρου (ΠΑΣΟΚ), Μάνδρας (Ν.Δ.), Καλαμπάκας (ΠΑΣΟΚ), Αρχ. Ολυμπίας (Ανεξάρτητος-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), Ν. Ζίχνης (Ν.Δ.) Καλλικράτειας (Ν.Δ.), Σιδερόκαστρου (Ν.Δ.), Αταλάντης (ΠΑΣΟΚ) Μουζακίου (Ν.Δ.).

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή