Ν. Αφρική: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι σεξουαλικές συνήθειες του προέδρου

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 15:39
UPD:03/10/2012 17:52
A- A A+

Αυστηρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα για την προσωπική στάση του απέναντι στο σεξ, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εκστρατεία κατά της εξάπλωσης του AIDS, όταν έγινε γνωστό ότι ο 68χρονος ζουλού απέκτησε πρόσφατα το 20ό παιδί του με γυναίκα την οποία δεν έχει παντρευτεί.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία, κατηγόρησε τον Ζούμα ότι στέλνει λάθος μήνυμα στους Νοτιοαφρικανούς, που κατέχουν από τις πρώτες θέσεις σε κρούσματα AIDS παγκοσμίως.

«Πολλοί θα ισχυριστούν ότι η σεξουαλική ζωή του Τζέικομπ Ζούμα είναι θέμα προσωπικής ηθικής ή 'κουλτούρας', δεν είναι όμως έτσι. Η προσωπική του στάση έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις», δήλωσε η ηγέτης του κόμματος Ελεν Ζίλε σε ανακοίνωσή της.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5,7 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και το AIDS σκοτώνει περίπου χίλιους ανθρώπους την ημέρα.

Στο ίδιο πνεύμα και το Αφρικανικό Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα, κατηγόρησε τον Ζούμα ότι υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τον κόσμο να κάνει ασφαλές σεξ ώστε να αναχαιτιστεί η ραγδαία εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας.

«...η συμπεριφορά του υπονομεύει το ίδιο το μήνυμα της κυβέρνησής του για το HIV/AIDS, διότι εκείνη μιλάει για ασφαλές σεξ και ο πρόεδρος συνεχίζει να μη χρησιμοποιεί προφυλακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κένεθ Μέσοου.

Πηγή προσκείμενη στον Ζούμα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος, ο οποίος έχει τρεις συζύγους, αναγνώρισε το παιδί που γέννησε η 39χρονη Σονόνο Κόζα, κόρη του Ιρβιν Κόζα, προέδρου της νοτιοαφρικανικής οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2010.

Η νοτιοαφρικανική προεδρία έχει ανακοινώσει ήδη ότι ο Ζούμα έχει 19 παιδιά.

O Ζούμα παντρεύτηκε τον περασμένο μήνα την 37χρονη Τομπέκα Μπαντίμπα, με την οποία έχει δεσμό από το 2007 και έχει αποκτήσει μαζί της τρία παιδιά. Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος έχει άλλες δύο συζύγους, ενώ διαθέτει στο ενεργητικό του και δύο διαζύγια.

Η πολυγαμία επιτρέπεται στη Νότια Αφρική και είναι ενταγμένη στον πολιτισμό των ζουλού. Ο ίδιος ο Ζούμα υπεραμύνθηκε της πολυγαμίας την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Οταν ερωτήθηκε αν επιφυλλάσσει ίση μεταχείρηση και στις τρεις συζύγους, εκείνος απάντησε: «Ιση απολύτως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή