Συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας «κάθε φορά γοητεύει και μαγεύει με την ευγένεια και την πίστη που έχει γι΄αυτό που κάνει».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι δυσκολίες που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σχέση με την αναγνώριση της οικουμενικότητάς του και με τους διάφορους περιορισμούς και για τη Σχολή της Χάλκης.
Πρόσθεσε δε ότι επαναβεβαίωσε στον κ. Βαρθολομαίο «για πολλοστή φορά» και «το έκανα εκ μέρους του Ελληνισμού, της Ελλάδας, της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι υποστηρίζουμε το έργο του και τις δίκαιες διεκδικήσεις του, που δεν έχουν κανένα λόγο να μπερδεύονται με θέματα αναλογικότητας ή αμοιβαιότητας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ακόμη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας φάρος του Χριστιανισμού και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την τουρκική ηγεσία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό και φυσικά θέματα περιβάλλοντος, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση εξαιρετική, τονίζοντας εκ νέου πως η στήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως στο Πατριαρχείο θα είναι συνεχής και αμέριστη.
Ερωτηθείς αν ο Πατριάρχης εξέφρασε παράπονα για τη Σχολή της Χάλκης, ο υφυπουργός απάντησε ότι αυτό που επιδιώκει ο κ. Βαρθολομαίος είναι μια καλή συνεργασία από την τουρκική κυβέρνηση. Και νομίζω ότι επειδή είναι ένας σοφός άνθρωπος και ευγενής είναι σε καλό δρόμο. Αυτό που εξέφρασε και που νομίζω ότι συνεχώς πρέπει να του δίνουμε είναι η στήριξη από δικής μας πλευράς, προκειμένου να γεφυρώνουμε και όχι να δημιουργούμε ρήγματα, πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι ένα θέμα οικουμενικό.
«Και σε αυτό δεν υπάρχει καμιά ταλάντευση από πλευρά της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση για το πάγιο και σταθερό αίτημα να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης. Γι΄αυτό και η βάση που βάζουμε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν είναι αποδεκτό να μπαίνει στη βάση οποιασδήποτε αμοιβαιότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο αίτημα δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη βάση της Συνθήκης της Λψζάνης και σαν τέτοιο πρέπει να το χειριστεί και η τουρκική ηγεσία», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ