Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για να καταγράψει το πρόβλημα των δημοσιονομικών στατιστικών και να κάνει προτάσεις θεσμικών παρεμβάσεων παραδόθηκε σήμερα από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.
Στο πόρισμα που υπέβαλε η ανεξάρτητη επιτροπή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα παραγωγής και δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων, αποδίδονται ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και γίνονται προτάσεις για το μέλλον.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι προτάσεις αυτές θα τύχουν επεξεργασίας και θα αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος δράσης που θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τη Eurostat για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, πολλά από τα προβλήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημόσιου τομέα και ειδικότερα με την έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης σε πολλά επίπεδα της κρατικής δομής.
Σημειώνεται ακόμη πως η μη αποτελεσματική διακίνηση της πληροφόρησης μεταξύ των επί μέρους φορέων είναι σύμπτωμα διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας ορισμένων τμημάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η προβληματική καταγραφή και διακίνηση της πληροφόρησης αφορά κυρίως τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η πιο προβληματική καταγραφή των οικονομικών λογαριασμών εντοπίζεται στα δημόσια νοσοκομεία. Μία δεύτερη κατηγορία προβλημάτων, προστίθεται στην έκθεση, πηγάζει από την έλλειψη καθαρού διαχωρισμού αρμοδιοτήτων στο στάδιο της κατάρτισης των τελικών μεγεθών της προετοιμασίας των σχετικών πινάκων και της αποστολής τους στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.
Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως στο τμήμα δημοσιονομικών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι ένα σοβαρό αίτιο της κατάρρευσης της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελούν οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων συνδέεται κυρίως με τη στενή σχέση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Οικονομικών και την αδυναμία του γενικού λογιστηρίου του κράτους να λειτουργήσει αυτόνομα και υπεύθυνα.
Εξαιτίας των ανωτέρω προβλημάτων τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έχουν υποστεί διαχρονικά εκτεταμένες αναθεωρήσεις και συνεχείς ελέγχους από την Eurostat.
Η έκθεση της επιτροπής επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάληψης δραστικών παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος δημοσιονομικών στοιχείων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί έως τώρα. Προτείνεται η υποχρέωση σύνταξης και δημοσίευσης ισολογισμού σε όλα τα ΝΠΔΔ. Επίσης οι ισολογισμοί όλων των φορέων, εκτός της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει να συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και να καθιερωθεί ενιαία κωδικοποίηση εσόδων και δαπανών στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.