Πώς κατέγραψαν τις εκλογές τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 12:42
A- A A+

Η συντηρητική αντιπολίτευση κατέγραψε σημαντικά κέρδη στις χθεσινές εκλογές, αλλά δεν κατόρθωσε να καταφέρει «το νοκ άουτ πλήγμα», που θα οδηγούσε τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Παρά τη νίκη του συντηρητικού υποψηφίου στη θεσσαλονίκη, το προβάδισμα των συντηρητικών υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον Πειραιά και τις νίκες τους σε πολλούς δήμους και νομαρχίες της χώρας, ο κ. Σημίτης κατόρθωσε «να ανασάνει» σε πολλές αναμετρήσεις που οδηγούνται στον δεύτερο γύρο, παρά τα προγνωστικά για νίκες των συντηρητικών από τον πρώτο γύρο.

Στο τηλεγράφημα του Reuters παρατίθεται η δήλωση του Ηλία Νικολακόπουλου, σύμφωνα με την οποία «φαίνεται ότι η αντιπολίτευση δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε άλλη μία εβδομάδα για να δούμε πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης της χώρας».

Στην επικράτηση της Δεξιάς στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και την άνοδο της άκρας δεξιάς στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημά του για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι εάν και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, η νίκη της θεωρείται βέβαιη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ως προς τις νομαρχιακές εκλογές το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει το υψηλό ποσοστό της Φώφης Γεννηματά, το οποίο την φέρνει κοντά στον στόχο που είναι η ανάκτηση από το ΠΑΣΟΚ της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, «πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ιδρυτής κόμματος της άκρας δεξιάς το 2000», «έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση αυτού του πολιτικού ρεύματος για πρώτη φορά από το τέλος της δεκαετίας του '70 στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Το πρακτορείο παραθέτει την εκτίμηση πολιτικού αναλυτή ότι με το ποσοστό αυτή το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη γίνεται η τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας «διασπώντας τη δεξιά». «Ο κ. Καρατζαφέρης απέσπασε το 24% της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας», σύμφωνα με την εκτίμηση του πολιτειολόγου Ηλία Νικολακόπουλου, που παρατίθεται στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στην εκλογκή αναμέτρηση για τον δήμο της Αθήνας και την Ντόρα Μπακογιάννη επικεντρώνει το ενδιαφέρον του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναφέρεται και στις επιδόσεις των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Το Γερμανικό Πρακτορείο αναφέρει ότι «οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα για την πολιτική του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή