Η επομένη των εκλογών στη Ρηγίλλης

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 12:45
A- A A+

Αισιοδοξία και ικανοποίηση επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αν και επιτελείς του κόμματος αναγνωρίζουν ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα Τζανετάκου για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς προκαλεί προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά και πολιτικού, που «αλλοιώνουν την εικόνα», που υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η διατήρηση ήπιων τόνων, καθώς υπάρχει και ο δεύτερος γύρος σε πολλές νομαρχίες και πρωτεύουσες νομών. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή τονίζουν ότι η στρατηγική για αντικυβερνητική ψήφο επιτρέπει στο δεύτερο γύρο συνεργασίες και συμμαχίες. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι το κυβερνών κόμμα εκτίθεται με τους πανηγυρισμούς για την υπερνομαρχία, αφού επιβεβαιώνεται πως οι υποψήφιοι που στήριξε σε ολόκληρη τη χώρα «δεν πήγαν καλά».

Το μήνυμα της πρώτης Κυριακής, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, είναι και ηχηρό και ευκρινές και είναι ένα μήνυμα ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση η οποία θέτει την τοπική αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, υποβαθμιζει τη δημοκρατία και υποτιμά τους πολίτες.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της πρέπει να μάθουν αριθμητική, αφού η μόνη πράξη της πολιτικής προπαίδειας που γνωρίζουν είναι η διαίρεση.

Σε ό,τι αφορά την υπερνομαρχία Αθηνών ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί την επόμενη Κυριακή από ολόκληρο τον ελληνικό λαό και τους πολίτες της Αθηνών-Πειραιώς, προσθέτοντας «ας μην βιάζονται να πανηγυρίζουν». Το ζήτημα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι αν η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να πάρει το μήνυμα.

Πάντως, στη Νέα Δημοκρατία αισιοδοξούν ότι ο κ. Τζανετάκος θα κάνει καλύτερη εμφάνιση στο δεύτερο γύρο, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη, ενώ, όπως αναφέρουν επιτελείς του κ. Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία έλαβε και εκείνη το μήνυμα, αφού ο πρόεδρος του κόμματος στις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι τα μηνύματα είναι πολλαπλά και ότι η Νέα Δημοκρατία ακούει τους πολίτες.

Οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι η ψήφος προς τον κ. Καρατζαφέρη είναι περιστασιακή και αποτελεί αντίδραση προς την υποψηφιότητα Τζανετάκου και δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Η Ρηγίλλης τονίζει ότι είναι θετικό πως η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 13 Νομαρχίες από τον πρώτο γύρο έναντι επτά, που είχε κερδίσει το 1998, ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις πέντε έναντι οκτώ που είχε πάρει το 1998. Επίσης, σημειώνει ότι τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα το 1998 σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ελπίζει ότι στο δεύτερο γύρο θα περάσουν πολλές νομαρχίες στα χέρια υποψηφίων που υποστηρίζει το κόμμα.

Ορισμένοι πιστεύουν πάντως ότι η στρατηγική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία για να ενισχύσει την υποψηφιότητα Τζανετάκου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε υποψηφίους, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ή και ο Χρήστος Αγραπίδης, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πολλοί βουλευτές αφήνουν αιχμές εναντίον του κ. Σουφλιά και της Ρηγίλλης για την επιλογή Τζανετάκου, αλλά το βάθος της εσωτερικής κριτικής θα εξαρτηθεί από τη συνολική εικόνα που θα υπάρξει μετά το δεύτερο γύρο.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή