«Αντιπαράθεση συμφερόντων για το ψηφιακό μέρισμα»

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 15:17
UPD:15:24

A- A A+

Υπάρχει αντιπαράθεση συμφερόντων με την κινητή τηλεφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της Digea, Κώστας Κιμπουρόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Στην Αμερική, όπως είπε ο κ. Κιμπουρόπουλος, το ψηφιακό μέρισμα μπήκε στο ράφι στην Πορτογαλία το ίδιο και στην Ιταλία επίσης γιατί οι χώρες αυτές θεώρησαν ότι η οπτικοακουστική βιομηχανία τους είναι στρατηγικής σημασίας. Στη χώρα μας σύμφωνα και με την κ. Ρέντινγκ - όπως αναφέρει σχετική μελέτη- θα υπάρξει πρόβλημα λόγω άλλων παραγόντων (συχνότητες για το στρατό).

«Υπάρχει αδηφαγία των τηλεπικοινωνιακών φορέων και προσπάθεια εισόδου στο περιεχόμενο χωρίς όρους και χωρίς λογοδοσία. Θα πρέπει επίσης να δούμε ποιο είναι το αντάλλαγμα από μια βιομηχανία με 4,5 δις ευρώ το χρόνο και διαφορετικό από μια άλλη βιομηχανία με πωλήσεις 450 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξε ότι τα στοιχεία του κ. Κιμπουρόπουλου δεν είναι ακριβή. Τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ προέκυψαν σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και γι αυτό δεν υπήρξε ψηφιακό μέρισμα.

Ανοιχτή η αλλαγή του τελικού ψηφιακού χάρτη

O γενικός γραμματέας επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας ανέφερε πως θα προσληφθεί διεθνής μελετητής για την πολιτική της χώρας επάνω στο φάσμα. «Σε ένα εξάμηνο θα έχουμε αποτέλεσμα. Περιμένουμε αποτίμηση του τι θα είναι αυτό το φάσμα για να αποφασίσουμε πως θα χωριστεί το ψηφιακό οικόπεδο, τη θέση του ειδικού για τον τελικό χάρτη συχνοτήτων. Θα μπορούσαμε ναπάρουμε την υπάρχουσα μελέτη και να τη χρησιμοποιήσουμε. Παρά ταύτα και για να μην δεσμεύσουμε την πολιτεία θα κάνουμε νέα χάραξη, ώστε στη συνέχεια η πολιτεία να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για το τι θέλει να κάνει σχετικά με τη χρήση του φάσματος. (Μελέτη αποτίμησης και πολιτικής του φάσματος). Η διαδικασία θα πάει πίσω κατά δύο μήνες από τη μέρα ολοκλήρωσης της μελέτης. Η υπάρχουσα κατανομή δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά σκληρά δεδομένα».

Σ.Ι.

Προτεινόμενα για εσάς