Ενταση και αντεγκλήσεις στον Προμαχώνα

'Ετοιμη να αναλάβει νομική δράση η Κομισιόν
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 09:35
A- A A+

Ενταση και αντεγκλήσεις τα μεσάνυχτα στον Προμαχώνα, όταν αγανακτισμένοι οδηγοί που παρέμεναν για ώρες (από το μεσημέρι) εγκλωβισμένοι εξαιτίας του αποκλεισμού του μεθοριακού σταθμού από τους αγρότες, επεχείρησαν να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους από το μοναδικό άνοιγμα στο μπλόκο που χρησιμοποιείται για τις έκτακτες ανάγκες διέλευσης από και προς τη Βουλγαρία.

Εξαιτίας του αποκλεισμού, νταλίκες, φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρά 20 χλμ εντός των ελληνικών συνόρων, ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και στη γειτονική χώρα. Με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς Κελσίου και τους αγανακτισμένους οδηγούς να διαμαρτύρονται, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο.

Με νομική δράση απειλεί η Κομισιόν

Tην ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει νομική δράση για να τερματιστούν οι αποκλεισμοί των δρόμων από τους Έλληνες αγρότες στα ελληνό-βουλγαρικά σύνορα.

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλες τις αναγκαίες νόμιμες οδούς για να επιβεβαιώσει ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών είναι εγγυημένη», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να μην κινήσει τελικά νομικές διαδικασίες που μπορούν να αποφευχθούν, και το πρόβλημα να επιλυθεί σε συναινετική βάση. Οι δηλώσεις του Μπαρόζο δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ανοιχτός για όλα τα οχήματα ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας. Κλειστός, αντίθετα, είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα.

Ελεύθερη είναι πρόσβαση των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Ανοικτός και ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, ενώ ομαλά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από το τελωνείο των Κήπων, ενώ στο τελωνείο του Ορμενίου, γίνονται σταδιακοί αποκλεισμοί. Οι κινήσεις των αγροτών στο Ορμένιο επηρεάζονται και από τις συνθήκες παγετού που επικρατούν στον Έβρο, μετά τη χθεσινή ξαφνική χιονοθύελλα, με τη θερμοκρασία να είναι στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας.

Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της πόλης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα. Ανοικτός είναι ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική.

Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης. Ανοικτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των οδικών κόμβων της Νίκαιας και των Μικροθηβών. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή