Συγχαρητήρια Βαρθολομαίου στον Κ. Παπούλια

«Η οικολογική κρίση είναι στην ουσία κρίση πνευματική και ηθική»
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 22:02

A- A A+

Συγχαρητήρια στον κ. Κάρολο Παπούλια για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τον κ. Παπούλια «για την πανηγυρική επανεκλογή του» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας ότι η επανεκλογή του «μαρτυρεί περιτράνως την εμπιστοσύνη του πολιτικού κόσμου στο πρόσωπο σας, τον σεβασμό την αγάπη και, γιατί όχι, την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού». Του ευχήθηκε δε «καρποφόρα θητεία όπως και η προηγουμένη».

Στην ομιλία του, η οποία αναφερόταν στις οικολογικές πρωτοβουλίες και ανησυχίες του Οικουμενικού θρόνου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε μεταξύ άλλων,:

«Οι πάντες αναγνωρίζομεν πλέον την κρισιμότητα του οικολογικού προβλήματος, αν και, ακόμη και την στιγμήν αυτήν, ολίγοι και ολίγα πράττομεν δια την αντιμετώπισίν του.

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δύναται εν ταπεινώσει να καταθέση ότι ήδη εις χρόνον γενικής αδιαφορίας διείδε τον επερχόμενον κίνδυνον και προσεπάθησε να υψώση την φωνήν του ποιούμενον έκκλησιν εις συνεργασίαν όλων των πνευματικών δυνάμεων πρός αντιμετώπισιν της επερχομένης κρίσεως».

Αναφέρθηκε ακόμη σε όλες τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, με στόχο τη διάσωση της κτίσεως του Θεού και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ασχολείται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος διότι «η οικολογική κρίσις είναι εις την ουσίαν της και εις την γενεσιουργόν αιτίαν της κρίσις πνευματική και ηθική».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε: «Η Εκκλησία ατυχώς εν πολλοίς κατατρέχεται υπό τινος εσωστρεφείας, περιοριζομένη συνήθως εις την επίλυσιν των εσωτερικών της προβλημάτων, κωφεύουσα, ενίοτε υπό την πίεσιν φονταμενταλιστικών κύκλων, εις τας εκκλήσεις διά συνεργασίαν και καταλλαγήν, ως εάν μη ητο δυνατόν να διατηρήση αλώβητον την ταυτότητά της, εάν ανοίξη και τείνη τας χείρας της εις συνεργασίαν μετά των άλλων. Αλλα ο όντως μέγας πλούτος της Ορθοδοξίας δεν της εδόθη πρός συντήρησιν. Οφείλει η ορθοδοξία να χρησιμοποιήση την παράδοσίν της, τον θεολογικόν και πνευματικόν της θησαυρόν, δια να αντιμετωπίση ο σύγχρονος άνθρωπος τα φλέγοντα υπαρξιακά προβλήματά του. Και η παγκόσμιος οικολογική κρίσις, την οποίαν διερχόμεθα, αποτελεί, χωρίς αμφιβολίαν, πρόβλημα εκ των πλέον ζωτικών όσον και επειγόντων. Η Ορθοδοξία οφείλει και ημπορεί να πράξη ακόμη περισσότερα δια την αντιμετώπισίν του».

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας ήταν παρόντες, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, πλήθος αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου, καθηγητών Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, η υπουργός Παιδείας κυρία ¶ννα Διαμαντοπούλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε εγκαινιάσει έκθεση ενώ το μεσημέρι είχε 45λεπτη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί στην αρχιεπισκοπή τον κ. Ιερώνυμο και το μεσημέρι θα μεταβεί στην οδό Σοφοκλέους και θα παραστεί στα γεύματα της αρχιεπισκοπής προς τους μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή