Η εμμονή στο Ιράκ, αφήνει πεδίο δράσης στην τρομοκρατία

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 17:21
UPD:20:46

A- A A+

Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων τον τελευταίο μήνα, με αποκορύφωμα τις εκρήξεις στο Μπαλί, δείχνει ότι η έμφαση της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ, αφήνει ζωτικό χώρο δράσης στην διεθνή τρομοκρατία.

Το οδυνηρό μήνυμα από τις εκρήξεις στο Μπαλί, γράφει ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ στη σημερινή «The Guardian», είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές φαίνεται να έχουν αλλάξει τακτική. Αντί να πλήξουν μια πρεσβεία ή μια στρατιωτική βάση, κτύπησαν έναν εύκολο στόχο όπως ένα νυχτερινό κέντρο.

Οποια οργάνωση κι αν βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση, το βέβαιο είναι ότι η Αλ-Κάιντα και οι υποστηρικτές της δεν έχουν ηττηθεί. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ένα γαλλικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση στ' ανοιχτά των ακτών της Υεμένης. Στο Πακιστάν, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιτέθηκαν εναντίον μιας χριστιανικής εκκλησίας και ενός λεωφορείου που μετέφερε γάλλους τεχνικούς. Στη Σιγκαπούρη, οι αρχές εξουδετέρωσαν απόπειρες τρομοκρατών της Αλ-Κάιντα να ανατινάξουν δυτικές πρεσβείες, αμερικανικά πολεμικά πλοία, γραφεία αμερικανικών εταιρειών και ένα λεωφορείο που μετέφερε αμερικανούς στρατιώτες. Το περασμένο καλοκαίρι, επίσης, αποκαλύφθηκε σχέδιο της Αλ-Κάιντα να πλήξει αμερικανικά ή βρετανικά πλοία στα στενά του Γιβραλτάρ, καθώς και βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.

Τον τελευταίο καιρό, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο επαναλαμβάνουν ακούραστα ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ-Κάιντα νικήθηκαν στο Αφγανιστάν, και τώρα έχει έλθει η σειρά του Ιράκ. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η Αλ-Κάιντα δεν είναι μια παραδοσιακή τρομοκρατική οργάνωση. Εχει επαφές και δεσμούς σε διάφορες χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Οι δεσμοί της δεν εκτείνονται, αντίθετα, στους Παλαιστίνιους, έναν κοσμικό σε γενικές γραμμές λαό, και στη Βαγδάτη, μια από τις πιο κοσμικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Γκρέιαμ προειδοποίησε χθες ότι η εκστρατεία της κυβέρνησης εναντίον του Ιράκ αποτελεί εσφαλμένη προτεραιότητα. «Αν βρισκόμασταν στο 1938, η πορεία που επέλεξε ο πρόεδρος θα ήταν ισοδύναμη με μια απόφαση των Συμμάχων να κηρύξουν πόλεμο στην Ιταλία του Μουσολίνι, αγνοώντας τη Γερμανία του Χίτλερ», έγραψε στην «Washington Post».

Ακόμη και ο Τόμας Φρίντμαν, ο γνωστός σχολιαστής των «New York Times» που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν μια σκληρή στάση έναντι του Ιράκ, επισημαίνει τώρα ότι οι απειλές εναντίον των Αμερικανών απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από τον πρόεδρο.

«Ειλικρινά, δεν θέλω να ακούσω άλλη κουβέντα για το Ιράκ αυτή τη στιγμή», έγραψε. «Θέλω να ακούσω ότι ο πρόεδρός μου και το Κογκρέσο λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη χώρα μου, αρχίζοντας από τον έλεγχο της οπλοφορίας και την οικονομική πολιτική».

Η σημερινή «Washington Post» επισημαίνει και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Η έκρηξη στο Μπαλί σημειώθηκε τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πλοίου Cole στο Αντεν. Δεκαεπτά ναύτες είχαν σκοτωθεί σε εκείνη την επίθεση, η οποία οργανώθηκε εν μέρει από τον Ριντουάν Ισαμουντίν, ηγετικό στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια, της ασιατικής εκδοχής της Αλ-Κάιντα.

Μετά την επίθεση στο Cole, ο Ισαμουντίν έφυγε από τη Μαλαισία και πήγε στην Ινδονησία. Σήμερα, πιστεύεται πως διαφεύγει στο Πακιστάν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή