Χ. Κλίντον: «Ατυχές» το γεγονός διακίνησης ορφανών από την Αϊτή

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 05:55
REUTERS/JIM YOUNG

A- A A+

«Ατυχές», χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, το γεγονός ότι μία ομάδα Βαπτιστών ιεραπόστολων επιχείρησε να βγάλει παράνομα από την Αϊτή 33 παιδιά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει προξενική υποστήριξη στους 10 Αμερικανούς που κατηγορούνται για διακίνηση ορφανών.

«Εχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των νόμων. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις (με την αϊτινή κυβέρνηση) για την αρμόζουσα ρύθμιση των υποθέσεών τους», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Το περιστατικό με τους Βαπτιστές ιεραπόστολους έχει εντείνει τους φόβους για την τύχη των παιδιών της Αϊτής, που είναι εύκολα θύματα ομάδων που διακινούν παιδιά, με δεδομένο ότι πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους εξαιτίας του σεισμού, ή αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους.

Οι 10 Αμερικανοί που συνελήφθησαν για παράνομη διακίνηση παιδιών είναι μέλη της εκκλησίας των Βαπτιστών στο Αϊνταχο, οι οποίοι δηλώνουν ότι από τον περασμένο χρόνο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν, στη Δομηνικανή Δημοκρατία, ένα ορφανοτροφείο για παιδιά από την Αϊτή. Ωστόσο όταν συνελήφθησαν προσπαθούσαν να βγάλουν από την Αϊτή 33 παιδιά χωρίς την έγκριση, ή κάποιο έγγραφο των αϊτινών ή των δομηνικανών αρχών. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ των New York Times και του CNN, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν γονείς ή συγγενείς, που ζούν σε κωμοπόλεις, στα βουνά γύρω από το Πορτ-ο-Πρενς.

«Ηταν ατυχές, όποιο κίνητρο και εάν υπήρχε, ότι αυτή η ομάδα των Αμερικανών πήρε στα χέρια της τα πράγματα», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζ. Κρόουλι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ανακρίνονται «ανεπίσημα» από δικαστή στο Πορτ-ο-Πρενς, αλλά ακόμα δεν τους έχουν ασκηθεί επίσημα κατηγορίες. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έως τώρα είναι «ικανοποιητική» και η Ουάσινγκτον δεν ασκεί πιέσεις για την επιστροφή των συλληφθέντων στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή