Προς αναθέρμανση των σχέσεών τους Ινδία - Πακιστάν

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 15:12
A- A A+

Τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου συνομιλιών με το Πακιστάν, προκειμένου να επαναληφθεί ο διμερής διάλογος που διακόπηκε μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι το 2008, πρότεινε η Ινδία. Το Πακιστάν χαιρέτισε την πρόταση αυτή.

Το Νέο Δελχί υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις εκείνες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι, ήταν έργο της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Ταϊμπα (LeT) που εδρεύει στο Πακιστάν και έχει ζητήσει από το Ισλαμαμπάντ να λάβει μέτρα.

Δύο ινδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, επικαλούμενοι επίσημες πηγές που δεν κατονομάζουν, ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά δεν διευκρινίζουν πότε ενδέχεται να γίνουν οι συναντήσεις.

«Υπάρχουν τώρα σημάδια από την Ινδία ότι θέλουν διμερείς συνομιλίες. Το χαιρετίζουμε...εάν οδηγήσει στην επανάληψη του διαλόγου», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Μεχμούντ Κουρέσι.

Το Πακιστάν πιέζει για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια για ένα φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του Κασμίρ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή