Ο διεθνής Τύπος για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 15:35
A- A A+

Η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες και η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας απασχολούν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

«Η ανησυχία στις Βρυξέλλες δεν είναι μόνο μήπως χρειαστεί να διασωθεί η Ελλάδα, αλλά και το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί η νευρικότητα των αγορών για την Ελλάδα και σε άλλες ευρω-οικονομίες που έχουν προβλήματα», σημειώνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC.

«Έτσι η Κομισιόν αποφάσισε την έγκριση του σχεδίου της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος – αλλά και την πιο ευρεία παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Λίγοι είναι αυτοί στις Βρυξέλλες που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματος εκτός κι αν πιεστεί από τους εταίρους της», επισημαίνεται.

Σε άλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του διεθνούς δικτύου αναφέρεται ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας δεν λήγουν με την έγκριση του ΠΣΑ, καθώς έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται το ερώτημα αν η Ελλάδα θα φύγει ή θα αποβληθεί από την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα φιλοξενείται η άποψη ενός από τους νομικούς συμβούλους της ΕΚΤ που εξετάζει, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, κατά πόσο είναι νομικά δυνατό κάτι τέτοιο. Καταλήγει ότι η αποβολή από την ΟΝΕ είναι σχεδόν αδύνατη νομικά, ωστόσο η οικειοθελής αποχώρηση είναι δυνατή εφόσον η χώρα εγκαταλείψει και την ΕΕ.

Οι Financial Times, σε κύριο άρθρο τους, αναφέρονται στην έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι είναι «καλοδεχούμενη» η συνεχής επιτήρηση ώστε να «καταπιεί η Ελλάδα το πικρό φάρμακο» των επώδυνων μέτρων. Παράλληλα η εφημερίδα εκτιμά ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα θα καθησύχαζε τις αγορές και θα «έκανε πολιτικούς και συνδικαλιστές να συγκεντρωθούν». «Η πρόσκληση του ΔΝΤ στην Ελλάδα προτού χρειαστεί θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό το να γίνουν αναγκαίες οι υπηρεσίες του», καταλήγει το άρθρο.

Debate για διάσωση ή μη της Ελλάδας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Economist http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1774091 .

¶λλο άρθρο του περιοδικού επιχειρεί να συνοψίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. «Ήταν ο πατέρας (του Γιώργου Παπανδρέου) Ανδρέας, ένας σπάταλος πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ, που έβαλε τις βάσεις της σημερινής κρίσης με μία δανειακή έκρηξη στη δεκαετία του ‘80», σημειώνει.

«Ο κ. Παπανδρέου, ένας κοινωνιολόγος στον οποίον δεν αρέσουν οι αριθμοί, θα προτιμούσε να μιλάει για το “έλλειμμα αξιοπιστίας” της Ελλάδας», παρά για το τριπλό έλλειμμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο συμπληρώνει ότι ο πρωθυπουργός «κατηγορεί ανώνυμους “κερδοσκόπους”» για την «τιμωρία των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές».

«Το 1985, υπό τον κ. Παπανδρέου τον γηραιότερο, η Ελλάδα διασώθηκε με τη βοήθεια κατεπείγοντος δανείου από τις Βρυξέλλες. Αλλά η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε η Κομισιόν σύντομα ξεχάστηκε. Η Ελλάδα κατάφερε τότε να γλυτώσει. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Αν ο κ. Παπανδρέου ο νεότερος αποτύχει αυτή τη φορά, η Ελλάδα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρότερα».

Εξάλλου, ψηφοφορία με θέμα αν θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια η Ελλάδα φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Wall Street Journal – μέχρι στιγμής 47 χρήστες έχουν απαντήσει θετικά και 46 αρνητικά.

Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είναι το πρώτο θέμα στο διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας. «Το κόστος της ασφάλισης ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης με μεγάλα ελλείμματα ανέβηκε την Πέμπτη, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι η έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού της Ελλάδας από την Κομισιόν θα καθησύχαζε τις αγορές», επισημαίνεται.

Πηγές: BBC, ft.com, economist.com, wsj.com

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή