Την Κυριακή αναχωρεί η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή για την Αϊτή

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 17:18
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

A- A A+

Ελληνική αποστολή, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, αναχωρεί την Κυριακή το βράδυ για την Αϊτή, με 50 τόνους ανθρωπιστικό υλικό και με τη δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας.

Η αποστολή αυτή συνιστά τη δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από την αποδέσμευση από την ΥΔΑΣ, χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ προς το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής.

Ο κ. Κουβέλης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προκειμένου να ενημερώσει για την αποστολή, ανακοίνωσε επίσης ότι κομίζει επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον Αϊτινό ομόλογό του, με την οποία αναφέρεται στο σύνολο της ελληνικής βοήθειας, στην ιστορική σχέση των δύο λαών, καθώς και στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει την Αϊτή, με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας.

Η Ελλάδα στοχεύει ως επόμενη πρωτοβουλία να στηρίξει την ανοικοδόμηση των υποδομών υγείας που απευθύνονται στα παιδιά, δεδομένου ότι αυτός είναι ένας τομέας που παρουσίαζε σοβαρά ελλείμματα και πριν τον σεισμό, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι έχει κάνει επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές με την υπουργό Εξωτερικών της Αϊτής Μαρί-Μισέλ Ρέι.

Ο κ. Κουβέλης θα επιδώσει την επιστολή σε κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο θα συναντήσει στην περιοχή του αεροδρομίου του Πορτ-Ο-Πρενς, δεδομένου ότι το αεροσκάφος αναμένεται να παραμείνει εκεί μόνον γύρω στις 4 ώρες και θα επιστρέψει την επομένη, με μια διανυκτέρευση στον Αγιο Δομίνικο.

Αναφερόμενος στη σύνθεση της βοήθειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η έμφαση δόθηκε στο υλικό, κυρίως, ιατροφαρμακευτικό, τρόφιμα και καταλύματα, τονίζοντας ότι η μεταφορά των ομάδων διάσωσης είχε νόημα κυρίως τις πρώτες 30 ώρες.

Εμείς κινητοποιηθήκαμε από τις πρώτες δύο ημέρες, διευκρίνισε, η αποστολή ήταν έτοιμη, αλλά δεν έγινε δυνατόν να μας δοθεί «σλοτ» για την προσγείωση του αεροσκάφους, πριν τις 8 Φεβρουαρίου, δεδομένης της μεγάλης εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και της απόστασής μας από το νησί.

Για το λόγο αυτό αλλάξαμε στόχευση και επικεντρώσαμε στις ανάγκες που «καίνε» και αφορούν στην υγεία, τη διατροφή και τη στέγαση, συγκεντρώνοντας, πάνω από 50 τόνους υλικό με τη βοήθεια των κρατικών υπηρεσιών και των εθελοντών.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η πρώτη κίνηση της πολιτείας ήταν να ενδιαφερθεί για τους Έλληνες πολίτες που διαβιούσαν στην Αϊτή (γύρω στα δέκα άτομα) και σε συνεννόηση με τις ισπανικές αρχές, δόθηκε η δυνατότητα να επαναπατριστούν σε όσους το επιθυμούσαν.

Η αποστολή, η οποία θα αναχωρήσει στις 10 το βράδυ της Κυριακής, θα γίνει με Jumbo 747 της εταιρείας Hellenic Imperial Airways, η οποία ήταν η μόνη μεταξύ των ελληνικών εταιριών που διέθετε αεροσκάφος ικανό για τέτοια πτήση και η οποία θα διαθέσει και το 50% του κόστους μεταφοράς.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε για τη συλλογή της βοήθειας μεταξύ άλλων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας, το υπουργείο Υγείας, την Ελληνική Αστυνομία, την Εκκλησία της Ελλάδας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις ΜΚΟ, Φαρμακοποιοί του Κόσμου, Ιατρική Παρέμβαση, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί της Καρδιάς, Φως της Αφρικής, Fair Planet.

Διευκρίνισε τέλος ότι οι γιατροί του Κόσμου και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μεταφέρουν πέντε άτομα που θα παραμείνουν εκεί, ενώ έχει γίνει συνεννόηση με την ισπανική προεδρία και τις χώρες της ΕΕ, να μεταφέρει Ευρωπαίους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή