Την «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο Δ. Δρούτσας

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 21:56
A- A A+

Την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων, επανέλαβε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξής Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Δρούτσας θα έχει απόψε συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι τελευταίες τουρκικές προτάσεις, τις οποίες παρέδωσε ο κ. Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελούν «βήμα προς τα πίσω» και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές των συνομιλιών.

Ο κ. Δρούτσας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις και απαιτεί την άμεση προσοχή μας. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια και έχει πολύ σαφείς στόχους, ιδίως για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στη γειτονική μας περιοχή. Τα επιχειρήματα και οι θέσεις μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στον πλήρη σεβασμό του, στις οικουμενικές αξίες και σε ένα έμφυτο περί δικαίου αίσθημα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε συναίνεση μέσω του διαλόγου και μιας αληθινά εποικοδομητικής στάσης προς όλους τους συνομιλητές μας».

Ειδικότερα, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο ανοιχτό πνεύμα, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομιλίας με τον κ. Γκρουέφσκι», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών».

Για το Κυπριακό δήλωσε επίσης ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια για τις συνομιλίες και για τη λύση του προβλήματος έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας. Η έκβασή τους θα είναι επιτυχής εάν βρεθεί κυπριακή λύση στο πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εξάλλου εκείνοι που θα μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον μια πραγματικά κυπριακή λύση. Χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή ακόμη και απειλές για δήθεν διχοτόμηση εάν δεν βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την πρόσφατη που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου.

Υπογράμμισε δε ότι «αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα είναι ότι ο ρυθμός προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία», καλώντας την χώρα αυτή να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι «εμείς, αυτό που θέλουμε, είναι να υιοθετήσει η Τουρκία, μέσω της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κοινοτικό κεκτημένο. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, έναν ευρωπαίο γείτονα. Και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να παραμείνει η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επεσήμανε ότι «στη γειτονιά μας θέλουμε να ανακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο και να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να πραγματοποιήσουν τις ευρωατλαντικές τους φιλοδοξίες μέσω της Ατζέντας 2014. Ευρύτερα ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής. Δεν θέλουμε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές».

Έδωσεα ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για το «νέο πρόσωπο» της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκετές άλλες επιτυχίες αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η αληθινή εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η παράδοση που θέλουμε να συνεχίσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή