Στην Πιονγκγιάνγκ υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 09:01
A- A A+

Την Πιονγκγιάνγκ θα επισκεφθεί την επόμενη εβοδμάδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επίσκεψη που εκτιμάται ότι γίνεται στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται στη Βόρεια Κορέα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Κίνα θεωρείται ότι ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βόρεια Κορέα και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ-ιλ, είπε στον Κινέζο πρωθυπουργό, τον Οκτώβριο, ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στο διάλογο για τα πυρηνικά υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο υπεύθυνος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τις διεθνείς σχέσεις, Ουάνγκ Ζιαρούι, θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Πεκίνο, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και τον περασμένο χρόνο.

Από την επίσκεψη αυτή «μπορεί να προκύψει κάποια σημαντική αλλαγή αναφορικά με τις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά», δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Yonhap.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι εντείνονται οι πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει την αρνητική στάση έναντι των συνομιλιών για τα πυρηνικά, με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι να έχουν ήδη επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή