Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: «Δεν έχετε τα κότσια για ρήξεις»

Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 13:17
UPD:16:58
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για το δανεισμό του Δημοσίου. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων, για έλλειψη θάρρους να προχωρήσει σε ρήξεις, αλλά και για επικοινωνιακά παιχνίδια με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργος Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου του καταλόγισε λανθασμένη τακτική και προσπάθεια εκμετάλλευσης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, απορρίποντας παράλληλα την πρόταση του κ. Τσίπρα για έκδοση ευρωομολόγου, καθώς όπως είπε, «κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της».

«Αυτή η κυβέρνηση έχει νωπή και δυνατή λαϊκή εντολή και την τιμούμε. Δεν ξέρω αν υπηρετείτε τα συμφέροντα των Ελλήνων κάνοντας ότι δεν γνωρίζετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Για εμάς κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό προστατεύοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικά ευάλωτους», τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της έκδοσης του ευρωομολόγου, ο υπουργός εξήγησε:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που δέχεται η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ελλείμματος αξιοπιστίας της αγοράς της δεν μπορεί σήμερα να σηκώσει τη σημαία του ευρωομόλογου. Θα έστελνε ένα σήμα ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η χώρα μας έχει εκπονήσει το Σχέδιο Σταθερότητας που πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα την πάρει και από το Συμβούλιο Υπουργών. Αφορά μείωση δαπανών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Μπορούμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα εκλαμβανόταν, ως δικαιολογία, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει. Η Ελλάδα όμως μπορεί και θα τα καταφέρει».

«S.O.S. τo μόνο σήμα που θα εκπέμπουμε»

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, αλλά υποβαθμίζετε, υποτιμάτε και μεταχειρίζεστε με επικοινωνιακό τρόπο και τους θεσμούς σε αυτή τη χώρα. Διότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι η πολιτική ηγεσία. Δεν μπορείτε να τους συμπεριφέρεστε ως ντεκόρ σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προαποφασισμένων δηλώσεων στα δελτία των οκτώ, όπως κάνατε προχθές», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ουσία της ερώτησής του, και το θέμα του ευρωομολόγου ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λέτε ότι θα εκπέμψουμε λάθος σήμα. Το μόνο σήμα που θα εκπέμπουμε από εδώ και στο εξής, δυστυχώς, έτσι όπως πάμε, θα είναι το s.o.s.».

«Δεν τολμάτε να τα βάλετε με τους τραπεζίτες σε αυτή τη χώρα, με όσους κέρδιζαν και θα συνεχίζουν να κερδίζουν στραγγαλίζοντας την ελληνική κοινωνία, τους δανειολήπτες ... Δεν έχετε τα κότσια γιΆ αυτές τις ρήξεις. Δεν έχετε τα κότσια και άλλα λέτε προεκλογικά και άλλα λέτε τώρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κακό αλισβερίσι με οικονομία και μεταναστευτικό. «Είναι κακό αλισβερίσι να θέλετε την συναίνεση του κ. Σαμαρά στην οικονομία και μετά να υποχωρείτε στο μεταναστευτικό».

«Ο ελληνικός λαός σάς έδωσε μια σαφή λαϊκή εντολή να επιχειρήσετε να εφαρμόσετε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο απΆ αυτό που εφήρμοζε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σεις μεταφράζετε αυτή την εντολή, ως εντολή για τη δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού πολιτικού συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και με τις ακραίες συντηρητικές φωνές του κ. Καρατζαφέρη.

Ε, λοιπόν απέναντι σε αυτόν τον μεγάλο πολιτικό συντηρητικό συνασπισμό θα υπάρξει πολύ σύντομα ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός που θα διεκδικήσει να αποτραπεί μια πολιτική που ισοπεδώνει κοινωνικά δικαιώματα, κατακτήσεις δεκαετιών και πηγαίνει την ελληνική κοινωνία πάρα πολύ πίσω», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Λέτε για μεγάλη κοινωνική απάντηση, που θα υπάρξει. Είναι λάθος τακτική αυτή, που ακολουθείτε. Επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε τις πραγματικές δυσκολίες, που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εμείς απαντάμε ότι όσο η κυβέρνηση κάνει φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες να τις ξεπεράσουμε πάντα με αίσθημα δικαίου, δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή