Αγροτικό: Χαμηλώνει τους τόνους η Βουλγαρία

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 17:41
UPD:17:43
A- A A+

Χαμηλώνει τους τόνους ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σχετικά με τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες, και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα δια της διπλωματικής οδού.

Αφού υπενθύμισε ότι έχει ενημερώσει λεπτομερώς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις εξελίξεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είδε πολύ θετικά τη διπλωματική προσέγγιση της Βουλγαρίας και το γεγονός ότι δεν έχει προσφύγει ακόμη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «επειδή πράγματι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προηγούμενο, αλλά και επειδή η Κομισιόν ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα».

Αφού χαρακτήρισε «χαώδεις» τους πρώτους υπολογισμούς των διάφορων φορέων της Βουλγαρίας για τις ζημιές τους ως συνέπεια των κλειστών συνόρων, ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι ο τουρισμός, οι μεταφορείς, οι έμποροι και οι γεωργοί της Βουλγαρίας χάνουν καθημερινά γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ, λόγω των κινητοποιήσεων.

«Είναι ευαίσθητη τόσο η δική μας θέση όσο και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή μιλάμε για έναν πολύ καλό γείτονά μας, που ελπίζουμε ειλικρινά να λύσει το πρόβλημα και να υπάρχει άρση του αποκλεισμού έως την ερχόμενη Κυριακή», κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Έχω χάσει τον αριθμό των επικοινωνιών που είχα με τον Έλληνα ομόλογό μου, κ. Παπανδρέου. Και έχω πειστεί ότι εκείνος λυπάται ειλικρινά, αλλά σ' αυτή τη φάση (σ.σ. οι ελληνικές αρχές) δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα αιτήματα (των Ελλήνων αγροτών)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κάθε βήμα που έχω κάνει, το έκανα σε στενό συντονισμό με τον Έλληνα ομόλογό μου», υπογράμμισε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των Ελλήνων αγροτών, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, όπως διευκρίνισε, στο βουλγαρικό σταθμό «Κούλατα». Η συνάντηση αυτή, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε ύστερα από τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου.

«Και τώρα, παραμένουμε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν έχουμε βλάψει τις διμερείς σχέσεις, αλλά το αντίθετο. Ελπίζω στους επόμενους μήνες να ανοίξουμε και νέα περάσματα στα κοινά σύνορα», κατέληξε ο κ. Μπορίσοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή