Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη στο Μαξίμου για τα φορολογικά μέτρα και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με το βλέμμα στραμμένο και στη συνεδρίαση του Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου, όπου το πρόσφατα αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα περάσει από την κρίση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διατηρεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το οποίο όμως θα συνδεθεί και με το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων. Οι αποδείξεις θα αυξάνουν το αφορολόγητο με βάση δύο βασικές παραμέτρους. Το εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώνει τις αποδείξεις αλλά και το είδος των αποδείξεων που δηλώνει.
Ένα δεύτερο βασικό στοιχεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι η ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση τίθεται με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα 30.000 ευρώ. Ωστόσο η επιβάρυνση θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι και τις 40.000 ευρώ ενώ η μέγιστη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα αφορά εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτικό σταθμό το ΥΠΟΙΚ δεν προτίθεται να αυξήσει το ανώτατο φορολογικό συντελεστή από το σημερινό του 40%.
Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται και η άρση όλων των μορφών της αυτοτελούς φορολόγησης η οποία αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι φορολογούνται αυτοτελώς για τα εισοδήματα από επιδόματα. Του μέτρου εξαιρούνται οι αποταμιεύσεις, αλλά και αποζημιώσεις απόλυσης. Επίσης πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι και το τέλος του έτους η τοποθέτηση ταμιακών μηχανών για την καταγραφή όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και η εφαρμογή νέας γενιάς τεκμηρίων, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Η θέσπιση με άλλα λόγια ενός ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τη χρήση και τη συντήρηση σπιτιών και αυτοκινήτων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου καθώς προβλέπεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης με αυξημένο αφορολόγητο και κλιμακωτή αύξηση φόρου.
Εισοδηματική πολιτική
Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2010 η οποία θα προβλέπει το πάγωμα των μισθών για το σύνολο του δημόσιου για του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Ωστόσο οι αυξήσεις του βασικού μισθού δεν θα είναι μηδενικές, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, δεδομένου ότι θα ισχύσει η λεγόμενη μισθολογική ωρίμανση που θα αυξήσει το βασικό περίπου κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2009.
Ένα δεύτερο στοιχείο της εισοδηματικής πολιτικής θα είναι η μείωση κατά 10% των κονδυλίων για τα επιδόματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των επιδομάτων δεν θα είναι οριζόντια αλλά αναλογική. θα είναι δηλαδή μικρότερη για επιδόματα από 250- 500 ευρώ και μεγαλύτερη για επιδόματα από τα 550 έως και τα 2.400 ευρώ που καταγράφονται για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να λύνει η εισοδηματική πολιτική θα είναι και οι αυξήσεις για τις συντάξεις. Με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν κανονικά την αύξηση 1,5% που είχε εξαγγελθεί από την αρχή.
Αναμένεται επίσης να εξαγγελθεί η άμεση έναρξη του διαλόγου για νέο μισθολόγιο του δημοσίου το οποίο θα θέτει και οριστικό τέλος στην εισοδηματική ανισότητα που επικρατεί για υπαλλήλους με ίδια προϋπηρεσία και ίδια τυπικά προσόντα. Οι αλλαγές θα αφορούν αρχικά το εξορθολογισμό των επιδομάτων και στη συνέχεια τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στους βασικούς μισθούς.
Παράλληλα θα περιλαμβάνεται και η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010 και στη συνέχεια από το 2011 η εφαρμογή του συστήματος για μια πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων.
Ασφαλιστικό
Την Τρίτη τέλος, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για το ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
Πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πως μια αναφορά για αύξηση των ορίων δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη των γενικών, αλλά του μέσου ορίου συνταξιοδότησης που δημιουργείται σε συνάρτηση και με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες υπάρχει σαφής πρόθεση να κοπούν. Παρ' όλ' αυτά η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε πέρα από την απόσυρση από το διάλογο και την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στο Πεδίον του ¶ρεως με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές».
Προ ημερησίας το απόγευμα για το μεταναστευτικό
Το απόγευμα, θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., για τη μεταναστευτική πολιτική.