Το Ιράν παρέδωσε επιστολή στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την οποία την ενημερώνει για τα σχέδιά του να αρχίσει από αύριο διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο, ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα στη Δύση.
«Σήμερα παραδώσαμε την επιστολή», δήλωσε ο απεσταλμένος του Ιράν στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ στο κανάλι al Alam.
Ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε χθες ότι το Ιράν θα αρχίσει από την Τρίτη να παράγει στο εργοστάσιο της Νατανζ ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% (από 3,5% που εμπλουτιζόταν έως σήμερα) προς χρήση στον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ενώ θα προσθέσει δέκα επιπλέον εργοστάσια εμπλουτισμού μέσα στον επόμενο χρόνο.
Την απόφαση αυτή είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος όμως επισήμανε πως «η πόρτα παραμένει ανοικτή για συνομιλίες για μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής καυσίμων "χωρίς όρους" με την ομάδα των Έξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η σημερινή δήλωση του Σαλαχί ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως η χώρα έκλεισε την πόρτα σε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή καυσίμων με τις μεγάλες δυνάμεις.
«Η πρότασή μας (για ανταλλαγή ουρανίου) ισχύει πάντα, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε καύσιμα και όταν συμβεί αυτό θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό κατά 20%», ανέφερε ο Σαλεχί, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.
«Τη στιγμή που θα πάρουμε τα καύσιμα, θα διακόψουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου», επανέλαβε.
Ενισχύονται οι φόβοι στη Δύση
Η παραγωγή πιο ενισχυμένου ουρανίου σηματοδοτεί ότι η Τεχεράνη είναι πιο κοντά στη δυνατότητα παραγωγής ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η ανακοίνωση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Για «σοβαρή πρόκληση» έκανε λόγο ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ.
Aπό την πλευρά της, η Ρωσία ζήτησε από το Ιράν να εκπληρώσει τη συμφωνία για την αποστολή του ουρανίου του στο εξωτερικό για εμπλουτισμό σε ποσοστό 20% και να μην προχωρήσει στη διαδικασία αυτή το ίδιο.
Το Ιράν δεν έχει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού καυσίμου για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα με βάση το εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 20%, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
Οι Ιρανοί «δεν ξέρουν να κατασκευάζουν καύσιμο» για τον αντιδραστήρα τους με βάση το εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 20%, σημείωσε ο υπουργός.
«Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τίποτε άλλο εκτός από κυρώσεις αν δεν είναι δυνατές οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Γαλλία δεν διαθέτει επαρκείς ψήφους στον ΟΗΕ για την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης.
«Χρειάζονται 9 ψήφοι υπέρ, δεν είμαστε βέβαιοι ότι τις διαθέτουμε τώρα», είπε.
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσαν παράλληλα σήμερα ο γάλλος υπουργός ¶μυνας Ερβέ Μορέν έχοντας δίπλα του τον αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.
«Αναφερθήκαμε στο θέμα του Ιράν (...) η σύγκλιση των απόψεων που έχουμε είναι απόλυτη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Αναλυτές αμφισβητούν πάντως την τεχνική δυνατότητα του Ιράν να αναπτύξει τόσες πυρηνικές εγκαταστάσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να αποτελεί διαπραγματευτικό τέχνασμα για την ενίσχυση της θέσης του.
Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ