Στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται αφενός σε περιθωριοποιημένες ομάδες ατόμων, όπως οι άστεγοι, οι ναρκομανείς, οι μη νόμιμοι μετανάστες και άνθρωποι που δυσκολεύονται να ζήσουν ενταγμένοι στον ρυθμό της πόλης, και αφετέρου στο παράνομο εμπόριο αλλά και στις ελλείψεις υποδομών της πόλης.
Σημαντικό πρόβλημα είναι επίσης, όπως πρόσθεσε, τα εγκαταλειμμένα κτίρια καθώς και οι καθυστερήσεις μέτρων από την πλευρά της πολιτείας ώστε να επιταχυνθούν προγραμματισμένα έργα στην πόλη.
Ειδικότερα, αναπτύσσοντας το θέμα της παραβατικότητας στο Δήμο της Αθήνας ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε πως το 40% του συνόλου των μεταναστών που βρίσκονται στην Αττική συγκεντρώνεται στο Δήμο Αθηναίων όπου το 19% του πληθυσμού του Δήμου είναι μετανάστες.
Πολλοί από αυτούς ασχολούνται με το παράνομο εμπόριο, ο τζίρος του οποίου κυμαίνεται από 7 έως 10 δισ. ευρώ, δραστηριότητα η προκαλεί στο κράτος απώλεια εσόδων 4 δισ. ευρώ.
Αυτό που τον ενδιαφέρει, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, είναι η εξακρίβωση των μεγαλεμπόρων οι οποίου προμηθεύουν τους μετανάστες με τα εμπορεύματά που πωλούν στους δρόμους και η τιμωρία τους, καθώς, όπως είπε, οι μετανάστες που τα πωλούν στους δρόμους ή στις λαϊκές αμείβονται με μερικά ευρώ.
Ωστόσο μεγαλύτερο πρόβλημα ο κ. Κακλαμάνης θεωρεί αυτό που άπτεται της υγείας των νόμιμων ή μη μεταναστών, πόσω μάλλον που πολλοί από αυτούς εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες κ.λπ.).
Ολες οι εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνουν έξαρση των ασθενειών της φυματίωσης, της ηπατίτιδας και του AIDS, καθώς οι άνθρωποι αυτοί στην πλειοψηφία τους έρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες υπηρεσίες υγείας.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο δήμαρχος της Αθήνας προτείνει όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να ελέγχονται για το κατά πόσο οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν βιβλιάρια υγείας. Σε περίπτωση δε, που μετά την πρώτη σύσταση δεν συμμορφώνονται, ο δήμαρχος πρότεινε το κατάστημα να σφραγίζεται αλλά και να διακόπτεται η παροχή νερού και ηλεκτρικού.
Η πορνεία είναι ένα άλλο από τα μεγάλα θέματα του Δήμου. Εχουν καταγραφεί 250 οίκοι ανοχής, από τους οποίους μόνο οι 7 είναι νόμιμοι. Υπάρχουν επίσης πολλά παλαιά ξενοδοχεία που έχουν μετατραπεί σε πορνεία αλλά και διάφορα «στούντιο» με την επωνυμία Κέντρα Σωματικής Ευεξίας. Για τη διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, μόνο η ΕΛΑΣ μπορεί να παρεμβαίνει πλέον σε τέτοιες υποθέσεις.
Οι μονάδες ΟΚΑΝΑ αποτελούν κατά τον κ. Κακλαμάνη μια άλλη εστία προβλημάτων για το Δήμο της Αθήνας. Πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2009, μία από τις 4 μονάδες που λειτουργούσαν στην οδό Σοφοκλέους μεταφέρθηκε κοντά στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Μετά από αυτή την αλλαγή, από τον συγκεκριμένο δρόμο απομακρύνθηκε το 90% των τοξικομανών και των εμπόρων. Ο Δήμος συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενσωμάτωσης και των άλλων μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε μονάδες του ΕΣΥ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ