Κλιμακώνονται οι εντάσεις Ιράν-Δύσης

¶ρχισε η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 11:20
UPD:14:49

A- A A+

«Οι επιχειρήσεις παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% άρχισαν», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Λίγο νωρίτερα η αγγλική υπηρεσία του αραβόφωνου δορυφορικού δικτύου Αλ Αλάμ της ιρανικής τηλεόρασης είχε μεταδώσει ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Την παρουσία εκπροσώπων της στη Νατάνζ επιβεβαίωσε και η ΙΑΕΑ. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775977

Η έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% είχε ανακοινωθεί την Κυριακή από την ιρανική ηγεσία και γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ΙΑΕΑ.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, σύμφωνα με την Τεχεράνη, λόγω της εμπλοκής των συνομιλιών με την ομάδα των 'Εξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) για την προμήθεια στο Ιράν καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20%. Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται το καύσιμο για έναν αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για μια ανταλλαγή, αν τα αιτήματά μας ληφθούν υπόψη», επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ. «Η πόρτα δεν έχει κλείσει, αν (οι Έξι) είναι έτοιμοι, αυτό μπορεί να γίνει οποτεδήποτε», τόνισε.

Το Ιράν μέχρι σήμερα παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 3,5%. Για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας απαιτείται εμπλουτισμός κατά τουλάχιστον 80%. Για να εμπλουτίσει η Τεχεράνη ουράνιο κατά 20% θα χρειαστεί ένας χρόνος, δεδομένου ότι το εργοστάσιο της Νατάνζ διαθέτει 2.000 φυγοκεντριστές. Ωστόσο, για να καταφέρει στη συνέχεια εμπλουτισμό κατά 90%, θα χρειαστούν μόλις έξι μήνες και 500-1.000 φυγοκεντριστές.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Η ανακοίνωση του Ιράν προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως των μεγάλων δυνάμεων, που υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία τάχθηκαν χθες υπέρ της επιβολής «αυστηρών κυρώσεων» κατά της Τεχεράνης, ενώ η Βρετανία χαρακτήρισε τη στάση της Τεχεράνης άκρως ανησυχητική.

Το υπουργείο ¶μυνας των ΗΠΑ ζήτησε μάλιστα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει «εντός μερικών εβδομάδων, όχι μηνών» μια απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ήδη επιβάλει τρεις γύρους κυρώσεων στο Ιράν.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ο αρμόδιος υπουργός για την περιφερειακή ανάπτυξη Σιλβάν Σαλόμ ζήτησε η διεθνής κοινότητα να επιβάλει «επώδυνες κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, ακόμη κι αν η Ρωσία και η Κίνα αρνούνται να τις υιοθετήσουν.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις που «θα παραλύσουν» το Ιράν.

Από την πλευρά του το Πεκίνο ζήτησε εκ νέου σήμερα τη συνέχιση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους ως προς το σχέδιο συμφωνίας που αφορά τον ιρανικό ερευνητικό αντιδραστήρα και ότι θα φθάσουν σε συναινετική λύση το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα επιτρέψει την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

Η Ρωσία ωστόσο έχει αφήσει υπόνοιες ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή