Και ερωτικοί υπαινιγμοί για να πουν «ναι» στη διεύρυνση

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 16:36

A- A A+

Περίπου τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται στις 19 Οκτωβρίου να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Νίκαιας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κόμμα του πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν στην προσπάθειά του να πείσει τους μάλλον απρόθυμους συμπατριώτες του για την αναγκαιότητα υπερψήφισης της Συνθήκης, απευθύνεται στο θυμικό τους.

Η τολμηρή διαφημιστική καμπάνια που «τρέχει» αυτήν την εβδομάδα στην Ιρλανδία, απεικονίζει ένα ζευγάρι σε ερωτικές περιπτύξεις -σε φόντο ασπρόμαυρο- ενώ το σημαινόμενο με έντονο μπλε χρώμα υπενθυμίζει στους εκλογείς ότι «είναι καλύτερα να είσαι εντός», και τους καλεί να ψηφίσουν «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Δεν γνωρίζουμε αν τα σεξουαλικά υπονοούμενα θα συγκινήσουν τους Ιρλανδούς, αλλά σε αντίθετη περίπτωση τα σχέδια της Ε.Ε. θα δεχτούν ένα σοβαρό πλήγμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, αυξάνεται το ποσοστό των ιρλανδών αγροτών που τάσσονται κατά της Συνθήκης της Νίκαιας.

Από την τηλεφωνική δημοσκόπηση, σε δείγμα 400 αγροτών, για λογαριασμό της εφημερίδας «Irish Farmers Journal», προκύπτει πως το ποσοστό αυτών που προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης μειώθηκε από το 47% στο 45%. Το ποσοστό των αγροτών που προτίθενται να καταψηφίσουν τη διεύρυνση αυξήθηκε κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες και έφθασε στο 27% από 19% τον Αύγουστο.

Οι Ιρλανδοί είχαν καταψηφίσει τη Συνθήκη με ποσοστό 55% τον Ιούνιο του 2001, προκαλώντας μεταξύ άλλων και τον εκνευρισμό των υπό ένταξη χωρών.

Δημοσκόπηση της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι το 44% των Ιρλανδών θα ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης, 29% είναι εναντίον και 27% δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Οι Πράσινοι, που ελέγχουν το 6% του εκλογικού σώματος, οι αριστερίστικες οργανώσεις και τέσσερα συνδικάτα έχουν ταχθεί εναντίον της επικύρωσης της Συνθήκης. Ο αγροτικός πληθυσμός, είναι μοιρασμένος σήμερα, ενώ πέρυσι το 65% ψήφισε εναντίον της Συνθήκης. Επισημαίνεται πάντως ότι και τον Ιούνιο του 2001, πριν από το δημοψήφισμα, ακριβώς το 44% έδειχνε ότι θα ψήφιζε υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης. Πρόβλημα ενδεχομένως θα δημιουργηθεί αν η αποχή είναι μεγάλη. Πέρυσι έφθασε το 66,5%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δηλωνε το καλοκαίρι: «Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αν οι Ιρλανδοί απορρίψουν τη Συνθήκη της Νίκαιας, θα πρέπει να δούμε τις συνέπειες. Ελπίζω σε μια σαφή και οριστική απάντηση σχετικά με τη διεύρυνση στην Κοπεγχάγη. Ως τότε, το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια είναι το ιρλανδικό δημοψήφισμα. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο ακόμα δεν έχουμε καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο».

«Αρνητική ψήφος (των Ιρλανδών) σημαίνει χάος στην ΕΕ» δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, προσκαλώντας τους Ιρλανδούς «να μην αγνοήσουν ότι 75 εκατομμύρια συν-Ευρωπαίοι αναμένουν την ένταξή τους και την εξαρτούν από την ψήφο τους», τους υπενθύμισε ότι «η Συνθήκη της Νίκαιας είναι κείμενο διεύρυνσης».

Στις Βρυξέλλες, η ανησυχία παραμένει, και μία πρόταση, σύμφωνα με τους «Irish Times» για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός αρνητικού δημοψηφίσματος είναι η δυνατότητα έκδοσης διακήρυξης από την ιρλανδική Βουλή, η οποία θα ενέκρινε την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή