Συνεχίζεται η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 17:12
A- A A+

Συνεχίζεται το έργο της ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του Σώματος για το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, μικρής κλίμακας απαλλοτριώσεις θα πραγματοποιηθούν για την ανάδειξη τμημάτων από την Ακαδημία Πλάτωνος έως το κέντρο, εξειδικεύοντας ότι οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν γύρω από το αρχαιολογικό άλσος, όπου «θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με αξίες και συμβολισμούς».

Στην περιοχή θα ανεγερθεί το Μουσείο Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενεί 130.000 ευρήματα. «Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ακαδημία Πλάτωνος ως το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Προτεραιότητα» χαρακτήρισε το έργο της Ενοποίησης ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας ότι ως το 2004 είχαν επενδυθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 110 εκ. ευρώ, ενώ από το 2004 έως το 2009 επενδύθηκαν 12 εκ. ευρώ. Αναφερόμενος γενικότερα στα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ο κ. Καρτάλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «βαβέλ αρμοδιοτήτων», μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπουργείων, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην πρωτεύουσα.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Τσόκλη, Γ. Βούρος, Γ. Αμοιρίδης κ.α) έκαναν λόγο για υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και ανέδειξαν τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, της παράνομης στάθμευσης, της απομόνωσης του κέντρου εξαιτίας των διαδηλώσεων, της ελλιπούς καθαριότητας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και των εγκαταλειμένων κτηρίων.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας -με αφορμή τη δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για σχεδιασμό προγράμματος για τον Πολιτισμό- ανέφερε «ως οφειλή προς την αλήθεια» ότι δεν υπήρξε Τομεακό Πρόγραμμα (καθώς η εμπειρία και του ιδίου, ως υπουργού Ανάπτυξης, έδειξε ότι δεν ήταν απολύτως απαραίτητο), αλλά ο Πολιτισμός είναι ενταγμένος στα Περιφρειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Ρωτήστε τον κ. Λιάπη και τον γραμματέα του», απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας πως δεν θεωρείται σχεδιασμός το ότι ο Πολιτισμός δεν είχε κεντρικό πρόγραμμα.

«Δεν μπορεί να ενισχυθεί το τουριστικό προφίλ της πόλης, αν δεν αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των Αθηναίων», σημείωσε, εξάλλου, ο κ. Γερουλάνος και τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή