«Σαρτανά χωριό στο ντουνιά το τρανότερο της Ρωμιοσύνης»

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 13:29

A- A A+

«¶νθρωποι εξακόσιοι τόσοι ξεκίνησαν φτάσαν διακόσια λεοντάρια

εξακόσιοι τόσοι νομάτοι από το Σαρτανά της Κριμαίας ξεκινήσαν

κι όταν έφτασαν στο τωρινό Σαρτανά διακόσιοι περίπου είχαν μείνει

στον δρόμο οι αδύνατοι μείνανε, τα λεοντάρια επιζήσανε φτάσαν

το Donetsk τα ασλάνια ιδρύσαν χωριό και αυξήθηκε εγένετο μέγα

είναι το Σαρτανά χωριό στο ντουνιά το τρανότερο της Ρωμιοσύνης...»

Το ποίημα αυτό του ποιητή και μεταφραστή, Λεόντιου Κυριάκοφ, μέλους της Ένωσης Συγγραφέων Ουκρανίας, από το ελληνικό χωριό Σαρτανά, που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, αποδίδει στη ρουμέικη διάλεκτο, με τον πιο ωραίο ίσως τρόπο, τη μαζική φυγή των Ελλήνων από το Χανάτο της Κριμαίας, πριν από 230 χρόνια, προς την Αζοφική, όπου ίδρυσαν, εκ θεμελίων, το δικό τους χωριό.

«Είμαστε ισότιμοι πολίτες της Ουκρανίας, η καρδιά μας, όμως, χτυπάει και στην Ελλάδα, την ιστορική πατρίδα των προγόνων μας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιός του Λεόντιου, Βολοντιμίρ Κυριάκοφ, δήμαρχος εδώ και εννέα χρόνια του Δήμου Σαρτανά.

Και προσθέτει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 10.000 κατοίκων του Σαρτανά είναι ελληνικής καταγωγής. Πολλοί αναγκάστηκαν, λόγω της οικονομικής κατάστασης, να αναζητήσουν δουλειά την Ελλάδα, στην Κύπρο και αλλού, πάντα όμως επιστρέφουν εδώ, στο τόπο μας, που όλοι θέλουμε να ανθήσει και πάλι».

Με τις οικονομίες τους, πολλοί από αυτούς, που έφυγαν προσωρινά, όπως «Αυτό που θεωρούμε πραγματικό πλούτο, όμως, είναι τα σχολεία μας, η εκκλησία μας, το πολιτιστικό μας κέντρο. Είμαστε υπερήφανοι για το δημοτικό μας σχολείο, που λειτουργεί πιλοτικά και στο πρόγραμμά του έχει ενταχθεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με αποσπασμένους από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς...».

Όνειρο του κάθε ομογενούς είναι να έρθει έστω και μία φορά στην Ελλάδα. Οι ανταλλαγές με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έκαναν πράξη για πολλούς το όνειρο αυτό.

Ο κ. Κυριάκοφ ευχαριστεί «από καρδιάς» όλους όσοι βοήθησαν και συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη, όπως ο Δήμος Ζωγράφου, με τον οποίο η αδελφοποίηση λειτουργεί υποδειγματικά.

Για φέτος, ο Δήμος προγραμματίζει να γιορτάσει πανηγυρικά τα 230 χρόνια της ίδρυσής του Σαρτανά, ενώ το 2011 θα πραγματοποιηθεί εκεί η «Μέγα Γιουρτή» των Ελλήνων της Ουκρανίας, που διοργανώνει με επιτυχία, εδώ και χρόνια, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή