Ιράν: Εκατοντάδες χιλιάδες στις συγκεντρώσεις για την Ισλαμική Επανάσταση

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 11:21
UPD:12:59

A- A A+

Με οπαδούς της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν οι ιρανικές δυνάμεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους για την 31η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά εικόνες από πλήθη που κρατούν ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κατευθύνονται προς την πλατεία Αζάντι (Ελευθερίας) στο κέντρο της Τεχεράνης, όπου έχει προγραμματιστεί η κεντρική συγκέντρωση.

Μιλώντας στο πλήθος, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι τo Iράν έχει ήδη εμπλουτίσει την πρώτη παρτίδα ουρανίου σε ποσοστό 20%, δύο ημέρες αφού ανακοινώθηκε ότι άρχισε η διαδικασία παραγωγής. Πρόσθεσε ότι το Ιράν θα τριπλασιάσει σύντομα την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου και ότι το εργοστάσιο της Νατάνζ έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Λίγο νωρίτερα, η φιλομεταρρυθμιστική ιστοσελίδα Green Voice, επικαλούμενη μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, είχε μεταδώσει ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά οπαδών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και εκτόξευσαν δακρυγόνα στο κέντρο της Τεχεράνης.

Η Jaras αναφέρει επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί και στο μεταρρυθμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί που συμμετείχαν στην πορεία. Προσθέτει ότι συνελήφθησαν η εγγονή του Αγιατολάχ Χομεϊνί και ο σύζυγός της, ο οποίος είναι αδερφός του Χαταμί, καθώς επίσης και ένας από τους γιους του Μεχντί Καρουμπί. Οι δύο πρώτοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγο.

«Ο Καρουμπί δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Τεχεράνης... έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου του... Ο Καρουμπί δεν τραυματίστηκε σοβαρά», αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras.

«Υπάρχει εντονότατη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας παντού», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Φορτηγά της αστυνομίας υπάρχουν σε κάθε διασταύρωση, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη".

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jaras, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι εφοδιασμένες με αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Όλες οι αναφορές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, διότι στους δημοσιογράφους που εργάζονται για ξένα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να μεταβούν μόνο στην πλατεία Αζάντι, υπό συνοδεία, και απαγορεύεται να καλύψουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει περιοριστεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η Google ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία e-mail στο Ιράν έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η Wall Street Journal μετέδωσε ότι η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε «μόνιμη αναστολή των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google Inc».

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «τα εικονικά τείχη δεν θα δουλέψουν τον 21ο αιώνα όπως τα πραγματικά δεν δούλεψαν τον 20ο».

Νέες απειλές κατά του Ισραήλ

Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η Τεχεράνη θα εναντιωθεί στο Ισραήλ και θα το εξοντώσει αν εκείνο εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην περιοχή.

Τα σχόλια του Αχμαντινεζάντ έγιναν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Σύρο ομόλογό του.

«Διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες...ότι το σιωνιστικό καθεστώς αναζητεί αντίποινα για τις γελοίες ήττες του από το λαό της Γάζας και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου», είπε ο Αχμαντινεζάντ στον Μπασάρ αλ-¶σαντ της Συρίας, αναφερόμενος στις εχθροπραξίες του 2006 και του 2009.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς επαναλάβει τα λάθη του και ξεκινήσει μία στρατιωτική επιχείρηση, τότε θα πρέπει να δεχτεί αντίσταση με όλη μας την ορμή για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό μιά και καλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή