Την Τρίτη ξεκινά η κλήτευση μαρτύρων για το Βατοπέδι

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 17:10
AΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

A- A A+

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, όπως αποφάσισε σήμερα η εξεταστική επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκος, ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Αναστασόπουλος και τα τρία μέλη του Συμβουλίου που γνωμοδότησαν για τις δέουσες ενέργειες επιστροφής στο κράτος, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου, θα είναι και οι πρώτοι μάρτυρες που θα εξεταστούν.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία, επίσης, προγραμμάτισε την κλήση, την ερχόμενη Τετάρτη, του καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλου, ο οποίος είχε κάνει νομική μελέτη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, καθώς και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών Ιωάννη Καπελέρη.

Ο κατάλογος των υπό κλήση μαρτύρων, σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοιχτός, διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλης Μπεντενιώτης.

Η Επιτροπή, τέλος, αποφάσισε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, των δανειακών συμβάσεων και των χρηματιστηριακών συναλλαγών της Μονής Βατοπεδίου για το χρονικό διάστημα 1998-2008, όπως, επίσης, και του τότε ηγουμένου Εφραίμ, των μοναχών Αρσενίου, Αναστασίου και Ευδοκίμου για την ίδια χρονική περίοδο, των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα (που ανέλαβε την αξιοποίηση των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν στη Μονή αντί της λίμνης Βιστωνίδας), καθώς και έξι off shore εταιρειών, με τις οποίες η Μονή διατηρούσε συναλλακτικές σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή