Συνεχείς πιέσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010 15:43
A- A A+

Τίποτε δεν αποδεικνύει ότι το Ιράν εφαρμόζει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα σύμφωνα με εκπρόσωπό του ότι το Ιράν οφείλει να βελτιώσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί τόνισε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τεχεράνη ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τις μεγάλες δυνάμεις να κατανοήσουν καλύτερα το Ιράν, επειδή γνωρίζει τη θέση της Τεχεράνης όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αμφιβολιών των άλλων (...) Οι φίλοι μας οι Τούρκοι είναι σημαντικοί σύμβουλοι» σημείωσε.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι μίλησε σήμερα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον ιρανό ομόλογό του και ότι αναμένεται ακόμη να συναντήσει τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και τον ιρανό διαπραγματευτή για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί.

Η Τουρκία ζητεί μια ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος μέσω του διαλόγου, καθώς κρίνει ότι η επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη θα έχει βαρειές συνέπειες για όλη την περιοχή.

Τέλος η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι μια νέα πρόταση των μεγάλων δυνάμεων για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου με το Ιράν παρουσιάστηκε στην ΙΑΕΑ, διορθώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι οι μεγάλες δυνάμεις έκαναν μια νέα πρόταση στο Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή