Ιράν: Πέντε ξένοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 17:49
A- A A+

Πέντε ξένοι, μεταξύ των οποίων ένας Γάλλος υπήκοος, ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος και δύο Ρώσοι, συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου με την ευκαιρία της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν το 1979, ανακοίνωσε σήμερα Ιρανός εισαγγελέας.

Τρεις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, αλλά η υπόθεση ενός από τους Ρώσους και αυτή ενός Αφγανού υπηκόου που επίσης είχε συλληφθεί έχουν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, ανέφερε ο εισαγγελέας Αμπάς Τζαφάρι Ντολανταμπαντί προς το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους.

Το Ιράν κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης για ενθάρρυνση των ταραχών που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου που βύθισαν τη χώρα στη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση μετά την επανάσταση πριν από 31 χρόνια.

Ο εισαγγελέας είπε ότι οι πέντε συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων χωρίς να διευκρινίσει εάν κρατούνται στην Τεχεράνη.

«Η υπόθεση ενός Αφγανού παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη επειδή έλαβε μέρος σε παράνομη συγκέντρωση (στη δυτική Τεχεράνη)», είπε αναφερόμενος προφανώς σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

«Η υπόθεση ενός Ρώσου υπηκόου που συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη και το Επαναστατικό Δικαστήριο μελετάει την υπόθεση», πρόσθεσε ο εισαγγελέας Ντολαταμπαντί.

Την περασμένη Πέμπτη, η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι» πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις υπέρ της επανάστασης σε διάφορες περιοχές της χώρας των 70 εκατομμυρίων κατοίκων. Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι δυνάμεις της ασφάλειας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον οπαδών της αντιπολίτευσης που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στη Τεχεράνη.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν αρνήθηκε σήμερα να συνεργαστεί με τους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ που επιθυμούν να κάνουν έρευνες στη χώρα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως με τις κατηγορίες για βασανιστήρια όπως έχουν ζητήσει οι δυτικές χώρες που καταγγέλουν τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή