Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για τη νέα συνθήκη START

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 18:34
A- A A+

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τη μείωση των στρατηγικών τους οπλοστασίων, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μία συμφωνία «σε ορισμένες βασικές αρχές και κάποια άλλα στοιχεία» της, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η γραμμή τερματισμού ήδη είναι ορατή-στις διαπραγματεύσεις της συνθήκης η οποία μέλλει να αντικαταστήσει τη START», τόνισε σήμερα από την Ουάσιγκτον η Έλεν Τάουσερ, αναπληρωτής ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων και τη διεθνή ασφάλεια.

«Υπάρχουν ωστόσο βασικές αρχές και άλλα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να βάλουμε μία τελική πινελιά στις διαπραγματεύσεις, όμως έχω εμπιστοσύνη πως οι δύο ομάδες (των διαπραγματευτών) θα εργασθούν σκληρά και η γραμμή τερματισμού θα γίνει ορατή», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, ο οποίος παρενέβη στο ίδιο συνέδριο με την Τάουσερ, δήλωσε πως συμφωνεί «λέξη προς λέξη» με όσα δήλωσε η κ. Τάουσερ.

Παράλληλα, στη Μόσχα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ δήλωσε σήμερα πως η νέα συνθήκη είναι έτοιμη «κατά 97%» και πως «παραμένουν μόνον ορισμένα τεχνικά θέματα, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν λίαν συντόμως».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή