«Οι ΗΠΑ δεν προσανατολίζονται σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν»

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 22:25
A- A A+

Οι ΗΠΑ δεν προσανατολίζονται σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε τηλεοπτική συνέντευξή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Είναι γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη, αλλά δεν προσανατολιζόμαστε σε τίποτε άλλο πέραν των κυρώσεων» ανέφερε η κ. Κλίντον στη συνέντευξή της στο δορυφορικό αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Επιθυμούμε να αλλάξει η συμπεριφορά των Ιρανών, και η διεθνής κοινότητα ενωμένη αποστέλλει στο Ιράν το μήνυμα ότι είναι πια καιρός να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του» υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Επιθυμούμε να προσπαθήσουμε να επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κυρίως για να επηρεαστεί στη λήψη των αποφάσεών του» πρόσθεσε.

Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στις ανησυχίες «πολλών χωρών της περιοχής όσον αφορά τις ενέργειες του Ιράν» και επισήμανε ότι «πολλές χώρες ζητούν να κάνουμε κάτι ώστε να προστατευθούν».

Ωστόσο η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι «η καλύτερη προσέγγιση είναι να εργαστούμε από κοινού στη διεθνή κοινότητα για επιβολή νέων κυρώσεων, για την ανώτερη δυνατή πίεση στους Ιρανούς και να μεταχειριστούμε όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να αλλάξουμε το τρόπο σκέψης τους», σημείωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Καταλήγοντας η κ. Κλίντον ανέφερε ότι η καλύτερη περίπτωση είναι οι σκληρές κυρώσεις τονίζοντας όμως ότι «είναι ακόμα πιθανό να πειστεί το Ιράν να μην επιχειρήσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή