Κολομβία: Συνελήφθη στέλεχος παραστρατιωτικού τάγματος θανάτου

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 07:45
A- A A+

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος ακροδεξιού παραστρατιωτικού τάγματος θανάτου που κατηγορείται ότι διέταξε πάνω από 2.500 εκτελέσεις στην Κολομβία, δήλωσαν εισαγγελικές πηγές.

Ο Αρνόλφο Σανταμαρία Γαλίνδο, γνωστός και με το προσωνύμιο «Πίπα», συνελήφθη από αστυνομικούς στην πόλη Σοάτσα, όπου παρίστανε τον μάγο-γιατρό και τον έμπορο κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με την εισαγγελία στην πόλη.

Ο Σανταμαρία διοικούσε το νότιο μέτωπο των παραστρατιωτικών AUC (Autodefensas Unidas de Colombia, ενωμένες ομάδες αυτοάμυνας της Κολομβίας), στις οποίες οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για περισσότερα από 5.000 εγκλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η δράση του μετώπου εκτεινόταν σε ολόκληρη την επαρχία Πουτουμάγιο, η οποία γειτνιάζει με τον Ισημερινό και το Περού.

Ο Σανταμαρία και αρκετοί υφιστάμενοί του στην ιεραρχία των AUC αφοπλίστηκαν τον Μάρτιο του 2006, αλλά αργότερα το ηγετικό στέλεχος των παραστρατιωτικών παραβίασε το νόμο περί δικαιοσύνης και ειρήνης που ρύθμιζε τα της διάλυσης των μονάδων των AUC, την περίοδο 2003-06.

Φυγοδικούσε περισσότερα από τρία χρόνια. Κατηγορείται για δολοφονίες, απαγωγές, εξαφανίσεις, εκβιασμούς και άλλα εγκλήματα. Ανάμεσα στις υποθέσεις στις οποίες ενέχεται είναι η σφαγή ενός συνδικαλιστή στην επαρχιακή πόλη Σαν Μιγκέλ το 2005, σύμφωνα με αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή