Champions League: «Βράζουν» για τη διαιτησία στη Φλωρεντία

Παράπονα και από Αρσεν Βενγκέρ για το νικητήριο γκολ της Πόρτο
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 10:05
UPD:19:52
A- A A+

Mικρό προβάδισμα για τις ρεβάνς σε Φλωρεντία και Λονδίνο, απέκτησαν Μπάγερν και Πόρτο, έναντι Φιορεντίνα και Αρσεναλ αντίστοιχα, με τους ηττημένους να έχουν σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία.

Προβάδισμα Πόρτο με γκολ-δώρα του Φαμπιάνσκι

Πόρτο-¶ρσεναλ 2-1 (11' Βαρέλα, 51' Φαλκάο – 18' Κάμπελ)

Στο Οπόρτο, οι Πορτογάλοι πέτυχαν δύο γκολ-δώρα από τον γκολκίπερ της Αρσεναλ, Φαμπιάνσκι, ωστόσο το γκολ του Σολ Κάμπελ δίνει αρκετές πιθανότητες στην ομάδα του Βενγκέρ.

Η Πόρτο ήταν αυτή που μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 3ο λεπτό έχασε πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Βαρέλα έκανε την σέντρα για τον Χουλκ αλλά ο τελευταίος έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Στο 11', οι Πορτογάλοι άνοιξαν το σκορ όταν ο Βαρέλα επιχείρησε την σέντρα από τα δεξιά, η μπάλα κατευθύνθηκε προς το τέρμα του Φαμπιάνσκι ο οποίος ξεγελάστηκε και δεν μπόρεσε να την συγκρατήσει, στέλνοντας την στα δίχτυα της ομάδας του.

Σταδιακά, οι «κανονιέρηδες» ανέβασαν την απόδοση τους και το παιχνίδι απέκτησε ακόμα γρηγορότερο ρυθμό. Ο Μπέντνερ στο 18' δεν μπόρεσε να βρει στόχο, αλλά αμέσως μετά η ¶ρσεναλ κατάφερε να ισοφαρίσει από στημένη φάση. Ο Φάμπρεγας εκτέλεσε το κόρνερ, Βερμάελεν, Ροσίτσκι και Κάμπελ έπαιξαν... βόλεϊ στην μεγάλη περιοχή του Έλτον και ο έμπειρος αμυντικός σκόραρε με κεφαλιά κάνοντας το 1-1 και πετυχαίνοντας παράλληλα το πρώτο του γκολ μετά την επιστροφή του στην ομάδα του Βενγκέρ.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Ροσίτσκι έπιασε το δυνατό σουτ αλλά ο Έλτον απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ, ενώ ίδια ήταν η φάση του 28ου λεπτού, με τον Ρούμπεν να κάνει το σουτ αλλά τον Φαμπιάνσκι αυτή τη φορά να διώχνει και να κρατά την ισοπαλία. Μία εκτέλεση φάουλ του Μπέντνερ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Έλτον στο 37' ήταν η τελευταία σημαντική φάση για το πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες 1-1 στα αποδυτήρια.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε, όπως ακριβώς το πρώτο, με την Πόρτο να πετυχαίνει γρήγορο γκολ και να παίρνει ξανά το προβάδισμα σε μία φάση όπου θα δημιουργήσει πολλές συζητήσεις! Ο Κάμπελ γύρισε την μπάλα στο Φαμπιάνσκι ακουμπώντας την ίσα ίσα, ο πορτιέρο της ¶ρσεναλ την έπιασε καθώς αιφνιδιάστηκε βλέποντας τον Φαλκάκο να έρχεται και ο διαιτητής Χάνσον σφύριξε παράβαση. Ο Σουηδός, αυτός που δεν είχε δει το χέρι του Ανρί στο περιβόητο ματς της Γαλλίας με την Ιρλανδία, πήρε την μπάλα από τα χέρια του Φαμπιάνσκι, την έδωσε στον Ρούμπεν ο οποίος αμέσως εκτέλεσε το φάουλ πασάροντας στον Φαλκάο και αυτός δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-1, την ώρα που οι «κανονιέρηδες» διαμαρτύρονταν για το πόσο γρήγορα εκτελέστηκε το φάουλ!

Με το 2-1 υπέρ της, η Πόρτο έκλεισε τους διαδρόμους, δεν απειλήθηκε από την ¶ρσεναλ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επισκέφτηκε με αξιώσεις την εστία του Φαμπιάνσκι, ο οποίος ήταν σε ετοιμότητα σε σουτ των Μειρέλες και Χουλκ. Το παιχνίδι πήγε όπως ήθελαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι κράτησαν το 2-1 και έτσι απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς.

Η γρήγορη εκτέλεση του έμμεσου από το οποίο ήρθε το δεύτερο γκλο της Πόρτο, προκάλεσε την αντίδραση του Αρσεν Βενγκέρ: «Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε στους παίκτες να παίζουν έτσι. Καμία ομάδα δεν μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε ένα έμμεσο φάουλ με αυτόν τον τρόπο. Ο διαιτητής έπρεπε να μας δώσει χρόνο να φτιάξουμε τείχος. Δεν μπορώ να καταλάβω την απόφαση που πήρε. Τον ρώτησα, αλλά δεν μου απάντησε», είπε ο Αλσατός τεχνικός της Αρσεναλ, ενώ για το αγωνιστικό κομμάτι ανέφερε: «Στον επαναληπτικό τα πράγματα θα είναι διαφορετικά γιατί παίζουμε στην έδρα μας. Δεν ήμασταν σε καλή μέρα, αλλά βλέποντας τα δύο γκολ που δεχτήκαμε θεωρώ πως ήμασταν άτυχοι. Μέχρι να γίνει το 2-1 είχαμε αρκετά καλή απόδοση».

Οι συνθέσεις:

Πόρτο (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Έλτον, Μπρούνο ¶λβες, Μειρέλες (68' Τόμας Κόστα), Φαλκάο, Χούλκ (81' Μαριάνο Γκονζάλες), Φουτσίλε, Ρολάντο, Περέιρα, Βαρέλα, Φερνάντο, Ρούμπεν (85' Μπελούτσι)

¶ρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Φαμπιάνσκι, Ντιαμπί, Σανιά, Φάμπρεγας, Βερμάελεν, Ροσίτσκι (68' Ουόλκοτ), Νασρί (88' Εμπουέ), Ντενίλσον, Κλισί, Κάμπελ, Μπέντνερ (83' Βέλα)

Η... δικαίωση της FIFA για Οβρεμπο

Ο Χένινγκ Όβρεμπο αποκλείστηκε από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο... μυαλό δεν έβαλε και τα ... «μαγικά» του στο Μόναχο προκάλεσαν την δικαιολογημένη αγανάκτηση της Φιορεντίνα. Η Μπάγερν εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την αριθμητική υπεροχή της μετά το 73' και με γκολ του Κλόζε στο 90' (από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ) επιβλήθηκε 2-1 και απέκτησε ελαφρύ προβάδισμα για την πρόκριση.

Το πρώτο μέρος ανήκε στη Φιορεντίνα, οι «Βιόλα» ήταν άψογα στημένοι στον αγωνιστικό χώρο, έκλεισαν τους διαδρόμους προς την εστία του Φρέι, ενώ με τους Τζιλαρντίνο, Νάταλι, Μοντολίβο έχασαν ευκαιρίες να σκοράρουν. Η Μπάγερν είχε κάποιες φάσεις με τον Ριμπερί, ωστόσο η «σωτηρία» ήρθε από τον διαιτητή Όβρεμπο. Το πέναλτι στις καθυστερήσεις προκάλεσε την οργή των φιλοξενούμενων.

Στην επανάληψη η Φιορεντίνα μπήκε αρκετά δυνατά, πίεσε με το «καλημέρα» τη Μπάγερν, και μπορεί οι Γιόβετιτς, Βάργκας να μην βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα, ωστόσο ο Κρόλντρουπ στο 50' έφερε την ισοφάριση με κοντινό πλασέ. Οι «Βιόλα» συνέχισαν να κρατούν κλειστούς διαδρόμους, οι επιθετικές λύσεις της Μπάγερν δεν υπήρχαν, όμως υπήρχε ο Νορβηγός ρέφερι και η «τραβηγμένη» αποβολή του Γκόμπι στο 73' έβαλε τους γηπεδούχους ξανά στο ματς. Κάπου εκεί, η Φιορεντίνα έχασε ρυθμό, η πίεση αυξανόταν, και από τη στιγμή που ο Όβρεμπο έκλεισε τα μάτια σε αποβολή του Κλόζε στο 78' οι «Βαυαροί» είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν να απειλούν. Βέβαια, για ακόμα μια φορά ο Νορβηγός ρέφερι έβαλε το χέρι του και στο 89' ο Κλόζε από εμφανή θέση οφσάιντ λύτρωσε την ομάδα του με κοντινή κεφαλιά.

Οργή για τη διαιτησία στη Φλωρεντία

Στη Φιορεντίνα δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη διαιτησία του Νορβηγού Όβρεμπο. Ο τεχνικός των «βιόλα», Τσέζαρε Πραντέλι μίλησε με ειρωνική διάθεση, ενώ για σφαγή και κλοπή κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος.

«Κάναμε τα πάντα σωστά στον αγώνα, εκτός του ότι δεν αμυνθήκαμε καλά απέναντι στον βοηθό διαιτητή», τόνισε ειρωνικά ο Πραντέλι και πρόσθεσε: «Υπήρχαν τρεις αποφάσεις που επηρέασαν την έκβαση του αγώνα: η αποβολή του Γκόμπι, η μη αποβολή του Κλόζε και το γκολ οφσάιντ του της Μπάγερν. Ήταν πεντακάθαρα οφσάιντ, το είδαμε και από τον πάγκο. Όταν έχεις τόσο καλή απόδοση θέλεις να ανταμείβονται οι κόποι σου. Πιστεύω πάντως πως αν έχουμε ανάλογα καλή απόδοση στον επαναληπτικό, μπορούμε να περάσουμε».

Πιο σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο μέσος των «βιόλα», Ρικάρντο Μοντολίβο. «Είναι ντροπή να γίνονται τέτοια λάθη στους ‘16’ του Champions League. Δεν ξέρω που κοίταζε ο βοηθός στη φάση του δεύτερου γκολ της Μπάγερν. Μας λήστεψαν. Είναι ό,τι χειρότερο να χάνεις χωρίς να φταις εσύ», τόνισε.

Αλλά ακόμη και ο προπονητής της Μπάγερν, Λουίς Φαν Γκάαλ, αναγνώρισε την αδικία. «Η Φιορεντίνα είχε εξαιρετική τακτική στο παιχνίδι της, ενώ εμείς κουβαλούσαμε πολύ την μπάλα και κάναμε πολλές βαθιές σέντρες. Δυστυχώς δεχτήκαμε ένα γκολ χωρίς οι αντίπαλοί μας να έχουν κάνει άλλη φάση στο ματς. Στο τέλος ήμασταν τυχεροί, γιατί το δεύτερο τέρμα μας ήρθε από θέση οφσάιντ», παραδέχθηκε ο Ολλανδός τεχνικός.

Ο σκόρερ στην επίμαχη φάση, Μίροσλαβ Κλόζε, ανέφερε: «Δεν έχω δει ακόμη τη φάση, αλλά έχω την αίσθηση πως ήμουν οφσάιντ».

Για σφαγή έκανε λόγο ο ιταλικός Τύπος. Η Gazzetta έχει τίτλο: «Οργή των βιόλα, τι κλεψιά», και στη συνέχεια αναφέρει: «Η Μπάγερν Μονάχου κέρδισε 2-1 την Φιορεντίνα με γκολ του Κλόζε ο οποίος ήταν δύο μέτρα οφσάιντ». Από την πλευρά της η Corrieredellosport τονίζει: «Ο διαιτητής έκλεψε την Φιορεντίνα. Απίστευτα λάθη της διαιτησία στο Μόναχο κατά των βιόλα προκαλούν την οργή των ανθρώπων της ομάδας».

Μπάγερν (Λουίς Φαν Γκάαλ): Μπουτ, Λαμ, Βαν Μπούιτεν (46΄ Κοντέντο), Ντεμικέλις, Μπαντστούμπερ, Ρόμπεν, Φαν Μπόμελ, Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Γκόμες (65΄ Κλόζε), Μίλερ (65΄ Ολιτς)

Φιορεντίνα (Τσέζαρε Πραντέλι): Φρεϊ, Ντε Σιλβέστρι, Κρόλντρουπ, Νατάλι (85΄ Πασκουάλ), Γκόμπι, Μαρκιόνι, Μοντολίβο (83΄ Ντοναντέλ), Μπολάτι, Βάργκας, Γιόβετιτς (74΄ Φελίπε), Τζιλαρντίνο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις