ΥΠΟΙΚ: Ψάχνει για άλλοθι ο κ. Σαμαράς

Γ. Πεταλωτής: Κάποιος έχει ευθύνες για το διεθνή διασυρμό
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 14:40
UPD:15:17

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη χθεσινή θέση του προέδρου της ΝΔ «να χρησιμοποιήσει -όπως είπε ο υπουργός- την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι για να άρει την όποια συναίνεση γύρω από μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, το οποίο μας κληροδότησε η ΝΔ».

A- A A+

Την κατάθεση της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ για τα στατιστικά στοιχεία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την επί των άρθρων συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στο νομοσχέδιο για «το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και τη Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη χθεσινή θέση του προέδρου της ΝΔ «να χρησιμοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι για να άρει την όποια συναίνεση γύρω από μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, το οποίο μας κληροδότησε η ΝΔ».

«Θα πρότεινα στον αρχηγό της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, να του θέσει το ερώτημα σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που ελάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από τη ΝΔ και να δημοσιοποιήσει την απάντησή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί αυτονόητο και όχι παραχώρηση τη δήλωση της ΝΔ ότι θα προσέλθει στη συζήτηση για την Εξεταστική. «Είναι υποχρέωση για να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Τη χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όσο για τα περί επίθεσης στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο υπουργός παρατήρησε: «Τόσα χρόνια όταν βρίσκονταν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Καραμανλής γιατί δεν τα έλεγε στην κυρία Μέρκελ;

»Γιατί τα ανακαλύπτετε τώρα αυτά; Ως γνωστόν, η κυρία Μέρκελ ανήκει στο συντηρητικό χώρο, όπως και το κόμμα της ΝΔ. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν αυτές οι επισημάνσεις και σήμερα εκ του ασφαλούς έρχεστε και κάνετε μια υποτιθέμενη επίθεση σε διάφορους Ευρωπαίους εταίρους;».

«Όλοι έχουμε την κριτική μας για το πώς αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη μιας χώρας τα ελληνικά προβλήματα», αλλά η «διαφορά μας είναι ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη και τη δίνει καθημερινά», επεσήμανε ο υπουργός και καταλήγοντας, κάλεσε σΆ αυτή τη μάχη την αξιωματική αντιπολίτευση πρώτον να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και δεύτερον να τη στηρίξει, γιατί -όπως εξήγησε- έτσι στηρίζει και τη χώρα ολόκληρη.

Προηγουμένως, κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε ότι κανείς δεν λέει ότι είναι άγιο το πολιτικό σύστημα, αλλά όχι ότι για όλα φταίει η ΝΔ και ζήτησε να έρθουν όλα στο φως. «Ακόμη και "το Τσοβόλα δώστα όλα". Από το 1981 και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Αλλιώς θα πορευτείτε τον δρόμο της απαξίωσης και της μοναξιάς. Μην έρθετε και φέρετε πρόταση μόνο για το 2004 και μετά».

Εξάλλου, σε ερώτηση του κ. Τζίμα προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Γ.Γ. ΕΣΥΕ, αν ποτέ οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ διαπίστωσαν αλλοίωση των δημοσιονομικών, στατιστικών στοιχείων, εκείνος απάντησε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, πως «δεν έχουμε διαπιστώσει παραχάραξη ή αλλοίωση των στοιχείων». «Ακολουθούμε τη μεθοδολογία της Εurostat», συμπλήρωσε.

Γ.Πεταλωτής: Το αντικείμενο της Εξεταστικής θα διευκρινιστεί

«Εμείς την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα την κάνουμε, είναι αποφασισμένο. Είμαστε δεσμευμένοι προς τον ελληνικό λαό και όχι για ρεβανσισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 989.

Όπως είπε ο κ. Πεταλωτής το αντικείμενο της Εξεταστικής θα διευκρινιστεί. «θα πρέπει να γυρίσουμε μια νέα επόμενη σελίδα στη χώρα μας, να σταματήσουμε να συγκαλύπτουμε αυτά τα τεράστια ελλείμματα και κυρίως τα ελλείμματα αξιοπιστίας. Κάποιος έχει ευθύνες γι αυτό που έγινε. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τέλειας αναξιοπιστίας, που κάποιοι τη μεθόδευσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι θέμα διαφάνειας», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :

«Πρέπει να διερευνήσουμε πως φτάσαμε στο Greek Statistics, σε αυτό το διεθνές ρεζίλι και ξέρουμε πολύ καλά πως φτάσαμε το τελευταίο διάστημα και δεύτερον μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή να βγουν και κανόνες για από εδώ και πέρα, για το μέλλον».

«Χωρίς ρεβανσισμό, έχουμε υποχρέωση στον ελληνικό λαό να την κάνουμε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή για να σταματήσει πλέον ο διασυρμός μας σε διεθνές επίπεδο, που έχει άμεσες συνέπειες αυτό που ζούμε σήμερα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή