Αντεγκλήσεων συνέχεια για την Εξεταστική

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 16:23
UPD:18:01

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θεωρεί αυτονόητο και όχι παραχώρηση τη δήλωση της ΝΔ ότι θα προσέλθει στη συζήτηση για την Εξεταστική.

A- A A+

Την κατάθεση της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ για τα στατιστικά στοιχεία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την επί των άρθρων συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στο νομοσχέδιο για «το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και τη Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη χθεσινή θέση του προέδρου της ΝΔ «να χρησιμοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι για να άρει την όποια συναίνεση γύρω από μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, το οποίο μας κληροδότησε η ΝΔ».

«Θα πρότεινα στον αρχηγό της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, να του θέσει το ερώτημα σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που ελάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από τη ΝΔ και να δημοσιοποιήσει την απάντησή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί αυτονόητο και όχι παραχώρηση τη δήλωση της ΝΔ ότι θα προσέλθει στη συζήτηση για την Εξεταστική. «Είναι υποχρέωση για να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Τη χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δίνει μάχη και τη δίνει καθημερινά», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πρώτον να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και δεύτερον να τη στηρίξει, γιατί -όπως εξήγησε- έτσι στηρίζει και τη χώρα ολόκληρη.

Προηγουμένως, κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε ότι κανείς δεν λέει ότι είναι άγιο το πολιτικό σύστημα, αλλά όχι ότι για όλα φταίει η ΝΔ και ζήτησε να έρθουν όλα στο φως. «Ακόμη και "το Τσοβόλα δώστα όλα". Από το 1981 και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Αλλιώς θα πορευτείτε τον δρόμο της απαξίωσης και της μοναξιάς. Μην έρθετε και φέρετε πρόταση μόνο για το 2004 και μετά».

Εξάλλου, σε ερώτηση του κ. Τζίμα προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Γ.Γ. ΕΣΥΕ, αν ποτέ οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ διαπίστωσαν αλλοίωση των δημοσιονομικών, στατιστικών στοιχείων, εκείνος απάντησε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, πως «δεν έχουμε διαπιστώσει παραχάραξη ή αλλοίωση των στοιχείων». «Ακολουθούμε τη μεθοδολογία της Εurostat», συμπλήρωσε.

Γ. Πεταλωτής: Ας γίνει έρευνα σε βάθος χρόνου

«Εμείς την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα την κάνουμε, είναι αποφασισμένο. Είμαστε δεσμευμένοι προς τον ελληνικό λαό και όχι για ρεβανσισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 989.

Όπως είπε ο κ. Πεταλωτής το αντικείμενο της Εξεταστικής θα διευκρινιστεί, γνωστοποίησε πως «δεν υπάρχει ακόμα απόφαση» σχετικά με το πότε θα κατατεθεί η πρόταση. Σχετικά με το ποια περίοδος θα εξεταστεί, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να πάμε σε βάθος χρόνου, «γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε και να αποκρύψουμε τίποτα».

«θα πρέπει να γυρίσουμε μια νέα επόμενη σελίδα στη χώρα μας, να σταματήσουμε να συγκαλύπτουμε αυτά τα τεράστια ελλείμματα και κυρίως τα ελλείμματα αξιοπιστίας. Κάποιος έχει ευθύνες γι αυτό που έγινε. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τέλειας αναξιοπιστίας, που κάποιοι τη μεθόδευσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι θέμα διαφάνειας», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Πρέπει να διερευνήσουμε πως φτάσαμε στο Greek Statistics, σε αυτό το διεθνές ρεζίλι και ξέρουμε πολύ καλά πως φτάσαμε το τελευταίο διάστημα και δεύτερον μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή να βγουν και κανόνες για από εδώ και πέρα, για το μέλλον».

«Χωρίς ρεβανσισμό, έχουμε υποχρέωση στον ελληνικό λαό να την κάνουμε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή για να σταματήσει πλέον ο διασυρμός μας σε διεθνές επίπεδο, που έχει άμεσες συνέπειες αυτό που ζούμε σήμερα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οχι» σε νέα μέτρα για την ώρα

Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για άλλα μέτρα προς το παρόν, χαρακτηρίζοντας άσκοπη τη σχετική συζήτηση, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα σταθερότητας».

Κληθείς να σχολιάσεις επισημάνσεις που φέρεται να έκανε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών περί κερδοσκοπίας επενδυτικών οίκων αγγλοσαξωνικής προέλευσης σε βάρος της χώρας μας, ανέφερε ότι «δικαιωνόμαστε στην εκτίμησή μας ότι συγκεκριμένα κερδοσκοπικά κέντρα έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα και ότι αυτό το πρόβλημα έχει από την αρχή και ευρωπαϊκές διαστάσεις».

NΔ: Παραμένει η συναίνεση

Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας» σχετικά με το κλίμα συναίνεσης, το οποίο φαίνεται να επηρέασε αρνητικά η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Π. Παναγιωτόπουλος: H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο

Π. Παναγιωτόπουλος: H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο

Επισήμανε πάντως για ακόμη μία φορά ότι «συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή» και συμπλήρωσε πως «όταν ο κ. Σαμαράς κρίνει ότι ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί την υπόθεση εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, τότε θα ασκεί έντονη κριτική».

Σχετικά με την εξεταστική επιτροπή, αφού υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο και να οδηγήσει στην πόλωση».

«Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι "αλά κάρτ"», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κομματική αλήθεια. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θέλουν να λάμψει όλη η αλήθεια».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «βγαίνει μπροστά για την Ελλάδα, δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να βγει η Ελλάδα απο την κρίση».

ΚΚΕ: Ρεβάνς στις κατακτήσεις των εργαζομένων

«Βρήκε μεγάλη ευκαιρία η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, να πάρει τη ρεβάνς στις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι μετά τον πόλεμο και στα χρόνια της μεταπολίτευσης», σημείωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για το μόνο που ενδιαφέρεται, είναι να αποκτήσει μια καλή φήμη απέναντι στους κερδοσκόπους, δηλαδή απέναντι στις ανταγωνιζόμενες επιχειρήσεις και τα ανταγωνιζόμενα κράτη μέλη της ΕΕ».

Α. Παπαρήγα: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση να προσφέρουν ούτε μια δεκάρα

Α. Παπαρήγα: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση να προσφέρουν ούτε μια δεκάρα

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα πληρώσει κανείς

«Ο δικομματικός καυγάς στήνεται για να σκεπάσει τη συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη «λυπητερή» των μέτρων» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής. Όπως ανέφερε, κανείς υπεύθυνος δεν θα πληρώσει αλλά η χώρα θα βυθιστεί σε ένα νοσηρό παρελθόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή