Συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 22:19
UPD:19/02/2010 01:05
A- A A+

Την αμέριστη υποστήριξή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Θιβετιανό θρησκευτικό ηγέτη Δαλάι Λάμα κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς ανέφερε ότι ο πρόεδος Ομπάμα εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της «μοναδικής» πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας του Θιβέτ.

Η συνομιλία των δύο ανδρών διήρκεσε πάνω από 45 λεπτά και κατά την έξοδό του ο Δαλάι Λάμα δήλωσε στους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί ότι είναι ευτυχής που συνάντησε τον πρόεδρο Ομπάμα και πως η υπόθεση του Θιβέτ είναι και «δίκαιη» και «ειρηνική».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών (Κίνας και Θιβέτ) να συνεχίσουν τον άμεσο διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώ και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι έχει μεγάλη σημασία η υπάρξη θετικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Ομπάμα υποδέχτηκε τον 74χρονο Δαλάι Λάμα στην Αίθουσα των Χαρτών στο Λευκό Οίκο και όχι στο Οβάλ Γραφείο, μια κίνηση που σηματοδοτεί την ανεπίσημη φύση της συνάντησης.

Τη συνάντηση αποδοκίμασε η Κίνα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή