Συνάντηση Δ. Δρούτσα με το Σλοβένο ομόλογό του

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 19:32
UPD:19:34
A- A A+

Συνάντηση με το Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτζακ είχε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σλοβακίας, η οικονομία, οι επιθέσεις στο ευρώ, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, ο Σλοβάκος υπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στο πρόγραμμα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, που στόχο έχουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση.

Οι δύο υπουργοί σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα, ανέφεραν ότι έχουν ταυτόσημες απόψεις σε πολλά περιφερειακά και διμερή θέματα και ότι συμφώνησαν να προωθήσουν στο μέλλον ακόμη στενότερες διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας ευχαρίστησε το Σλοβάκο ομόλογό του για την ανοιχτή στήριξη και αλληλεγγύη της κυβέρνησής του προς την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση και ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό που μέσα από τη στήριξη αυτή που εκφράζεται από τους εταίρους, δίνεται ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα αξιοπιστίας και αλληλεγγύης στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, ευχαρίστησε το Σλοβάκο υπουργό για το σημαντικό ρόλο που παίζει η χώρα του στο Κυπριακό, καθώς η σλοβακική πρεσβεία στη Λευκωσία φιλοξενεί τη διενέργεια των διακοινοτικών συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε, επίσης, ότι Σλοβακία και Ελλάδα έχουν κοινή γραμμή στο θέμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την «Ατζέντα 2014», η οποία ξεκίνησε επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2003.

Για το θέμα αυτό υπερθεμάτισε ο κ. Λάιτζακ τονίζοντας ότι το πιο αξιόπιστο βήμα της ΕΕ ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πολιτική της διεύρυνσης. »Εμείς προσεγγίζουμε την "Ατζέντα 2014" ως όραμα και στρατηγική της ΕΕ και έτσι την καλωσορίζουμε», ανέφερε.

Ο Σλοβάκος υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μόνο έτσι οι βαλκανικές χώρες θα εντατικοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα, ώστε να φθάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πριν αναχωρήσει για τη Σλοβακία, ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ν. Μίμιτσα και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Κροατίας - Ελλάδας κ. Μαρκοβίνοβιτς, οι οποίοι του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη της χώρας τους για τη στήριξη της Ελλάδας ως προς την ευρωατλαντική προοπτική της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή