Τιμητική διάκριση για το Δαλάι Λάμα από οργάνωση του Κογκρέσου

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 10:20
A- A A+

Ο Δαλάι Λάμα, εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, έλαβε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον το μετάλλιο του Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία (NED), μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βραβείο απονεμήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, την επομένη της συνάντησης του Δαλάι Λάμα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας.

"Επιδεικνύοντας ηθικό θάρρος και αυτοπεποίθηση απέναντι στη βαναυσότητα, στις προσβολές, έδωσε την ελπίδα, όχι μόνο στο λαό του, αλλά επίσης και σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου", δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Καρλ Γκέρσμαν, προτού απονείμει το μετάλλιο στον Θιβετιανό ηγέτη.

Ο 74χρονος Δαλάι Λάμα εξέφρασε από την πλευρά του το θαυμασμό του για την αμερικανική δημοκρατία, λέγοντας αντίθετα πως το κινεζικό σύστημα είναι προορισμένο για την αποτυχία.

"Νομίζω πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έκανε πολλά κακά πράγματα. Αλλά την ίδια στιγμή, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό να γίνει η Κίνα πιο δυνατή", είπε.

"Λέω μερικές φορές πως ήρθε η ώρα για το κομμουνιστικό κόμμα να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια", είπε, στα αγγλικά, ο τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1989, προσθέτοντας με χαμόγελο πως οι Κινέζοι ηγέτες θα γίνονταν "έξαλλοι" αν τον άκουγαν να εκφράζεται με τον τρόπο αυτό.

Ο ανώτατος ηγέτης του θιβετιανού βουδισμού χαρακτήρισε επίσης τον εαυτό του μαρξιστή και τάχθηκε υπέρ ενός κοινωνικού μοντέλου που θα προσφέρει ισχυρή κοινωνική προστασία, προσθέτοντας αστειευόμενος: "Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ο εγκέφαλός μου είναι πιο κόκκινος από των Κινέζων ηγετών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή