HΠΑ: Αίτημα για αποκλεισμό τραπεζών από κερδοσκοπικές δραστηριότητες

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 08:50
A- A A+

Τον αποκλεισμό των τραπεζών που επωφελήθηκαν από την ομοσπονδιακή βοήθεια, να εμπλακούν σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες άσχετες από τις βασικές τραπεζικές εργασίες, παρότρυναν χθες το αμερικανικό Κογκρέσο, πέντε πρώην υπουργοί Οικονομικών.

«Η αρχή αυτή μπορεί να διατυπωθεί απλά. Οι τράπεζες που επωφελήθηκαν από την δημόσια βοήθεια, μέσω της πρόσβασής τους στις εξασφαλίσεις της Federal Reserve και του FDIC, δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε ουσιώδεις κερδοσκοπικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες», τονίζουν οι πέντε σε επιστολή τους στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι πέντε πρώην υπουργοί τονίζουν πως ναι μεν τα hedge funds, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί που εμπλέκονται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες πρέπει «να είναι ελεύθεροι να συναγωνισθούν και να καινοτομούν», όμως δεν θα πρέπει να αναμένουν από τους φορολογούμενους να υποστηρίξουν τα ριψοκίνδυνα παιχνίδια τους.

«Οφείλουν, όπως ακριβώς και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, να είναι επίσης ελεύθερες να χρεωκοπήσουν χωρίς άμεση, ή έμμεση βοήθεια από τους φορολογουμένους», τονίζουν οι πέντε - Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί -υπουργοί.

Η έκκληση δημοσιεύθηκε τη στιγμή που η Γερουσία ασκεί πιέσεις για την έγκριση ενός μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, το οποίο θα εξασφαλίζει πώς θα αποφεύγονται στο μέλλον πρακτικές, οι οποίες οδήγησαν στην κρίση του 2008.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή