Υπόθεση Siemens: Στο επίκεντρο η σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 21:24
UPD:21:29
A- A A+

Με την κατάθεση του πρώην προέδρου του ΟΤΕ Δημήτρη Παπούλια συνεχίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης Siemens από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ψηφιοποίησης του Οργανισμού από το 1997 και εντεύθεν.

Η εξέταση του πρώην προέδρου του ΟΤΕ αφορά στη μη ενεργοποίηση των τριών ρητρών που τέθηκαν στην προγραμματική σύμβαση του 1997, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ΟΤΕ, αλλά και τη μη αποτροπή ζημίας 57,4 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ για παράνομες πληρωμές.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιέχεται στη δικογραφία και προκύπτει από συζητήσεις του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη με στελέχη της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της μητρικής εταιρείας, ο ίδιος φέρεται να σημειώνει ότι «ο ΟΤΕ δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα χρήση των τριών -μη συμφερουσών για τη Siemens- ρητρών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι υψηλές».

Οι τρεις αυτές ρήτρες ορίζουν ότι:

- ο ΟΤΕ έχει το δικαίωμα να ελέγξει αν τηρήθηκε η συμβατική ρήτρα ότι ο ίδιος λαμβάνει την καλύτερη τιμή χρέωσης πελατών, ειδάλλως μπορεί να απαιτήσει μειώσεις τιμών

- ο ΟΤΕ έχει το δικαίωμα να ελέγξει και σε περίπτωση υπέρβασης του ύψους των κερδών της Siemens Griechenland να απαιτήσει εκπτώσεις

- ο ΟΤΕ μπορεί οποτεδήποτε να καταγγείλει τη συμφωνία σε περίπτωση που άλλοι ανταγωνιστές προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες ζημιές από ό,τι η Siemens.

Παράλληλα ο κ. Μαυρίδης φέρεται να σημειώνει ότι για την εξασφάλιση του καθεστώτος αυτού «οι πολυάριθμες πριμοδοτήσεις ήταν απαραίτητες, ιδίως επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ είχε αντικατασταθεί πλήρως συνολικά τέσσερις φορές και γι’ αυτό έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβαλλόταν τίποτε ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πολιτική».

Ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι η σύμβαση που υπέγραψε ο ίδιος ήταν λεόντειος υπέρ των συμφερόντων του ΟΤΕ, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν αξιολογήθηκε ποτέ η σύμβαση και οι ανανεώσεις της παρέπεμψε στους διαδόχους του, λέγοντας ότι οι ίδιος αποχώρησε την 1η Οκτωβρίου 1998 και για πρώτη φορά συνεδρίασε επ’ αυτού η επιτροπή αξιολόγησης στις 25 του ίδιου μήνα.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης διαψεύδει τα περί υπογραφής από την πλευρά του, παραλαβής του συστήματος ασφαλείας C4 I και ζητεί να κληθεί στην επιτροπή να δώσει εξηγήσεις.

Επιστολή απέστειλε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής ¶κης Τσοχατζόπουλος, με την οποία διαψεύδει τα όσα υποστήριξαν μάρτυρες για την προμήθεια της οικοσκευής του δωρεάν από την Siemens. Αντιθέτως δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει τα σχετικά παραστατικά εξόφλησης τους στην επιτροπή.

Εξάλλου με έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωστοποιείται ότι διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για τον αστυνομικό- φρουρό του Μιχάλη Χριστοφοράκου, για το γεγονός ότι δεν γνωστοποίησε στην υπηρεσία του για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του Χριστοφοράκου στο εξωτερικό. Το πόρισμα εστάλη στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης και στον εισαγγελέα για τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή