Κίνα: Κάλεσμα στις ΗΠΑ να επανορθώσουν

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 11:46
A- A A+

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να επανορθώσουν για τους τριγμούς που προκάλεσε στις σινο-αμερικανικές σχέσεις η συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα.

«Η Κίνα ζητά από την αμερικανική πλευρά να λάβει σοβαρά υπόψη της την κινεζική θέση, να λάβει αξιόπιστα μέτρα για να επανορθώσει τη ζημιά, και συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Την περασμένη Παρασκευή, οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο προκειμένου να υποβάλουν επίσημη διαμαρτυρία για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με το Δαλάι Λάμα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για ανάγκη ευελιξίας και ενίσχυσης "ων διπλωματικών προσπαθειών, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες, για να συντηρήσουν και να ενισχύσουν το διάλογο», δήλωσε ο Τσιν, συμπληρώνοντας πως «ελπίζουμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ευελιξία και θα εργαστούν προς μία λύση πλήρη και κατάλληλη στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μέσω της διπλωματικής οδού».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, άφησαν να εννοηθεί ότι η Κίνα, που μέχρι στιγμής ήταν αρνητική στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν, είναι πλέον διατεθειμένη να το κάνει.

«Συνεργαστήκαμε στενά με τους Κινέζους στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων, οι οποίες είναι οι αυστηρότερες που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το Ψήφισμα 1874 για τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο αμερικανός εκπρόσωπος, θεωρώντας ότι η ανακοίνωση της Τεχεράνης για ανάπτυξη των δυνατοτήτων της για εμπλουτισμό ουρανίου αποτελεί «μία νέα απόδειξη» ότι αρνείται να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή