Κατά της εκλογής της ηγεσίας του ΑΠ από τη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 17:12
A- A A+

Κατά της εκλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αποκλειστικά και μόνο από την ίδια τη Δικαιοσύνη τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Καταθέτοντας τις απόψεις του κλάδου του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε δύο λόγους: «Δεν έχουμε την άμεση λαϊκή νομιμοπoίηση για να το κάνουμε» και επιπλέον «θα φατριαστούμε».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε χθες η κυβέρνηση σχετικά με το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά εγκλήματα, εκτίμησε ότι «δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικότερο από ό,τι ήδη ισχύει».

Συμφώνησε, ωστόσο, με την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε ομόφωνα ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, ενώ δήλωσε αντίθετος με την ολοκληρωτική διαδικασία εκλογής της ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου από τη Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «ψευτοδίλλημμα» να μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα και να μεταφέρεται η βούληση της κυβέρνησης για την επιλογή τους, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Διαφώνησε δε με το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα πρέπει να αιτιολογεί την επιλογή των προσώπων και «άρα, καθώς θα είναι αρνητική για τους μη επιλεγέντες, πώς θα σταθούν; Θα δημιουργηθεί πρόβλημα».

Για το αυτοδιοίκητο στο χώρο της Δικαιοσύνης ο κ. Αθανασίου επεσήμανε τα εξής: «Αυτοδιοίκητο σημαίνει ότι αποκόπηκε η διοίκηση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Είναι ένας θεσμός καλός, έγιναν βήματα δειλά. Αναρωτιέμαι, όμως. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, πίστεψαν στον θεσμό του αυτοδιοίκητου; Μπορώ να σας πω πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις, που έπληξαν το θεσμό, είτε παρατείνοντας θητείες, γιατί ήταν αρεστοί, είτε συντόμευσαν θητείες. Τα πρόσωπα καταξιώνουν τους θεσμούς και όχι νομοθετικές παρεμβάσεις».

Ερωτηθείς από τους βουλευτές τόσο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όσο και για το θέμα της διαφθοράς, αλλά και το «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών, εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης μπορεί να γίνεται από την εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, δεν σημαίνει, όμως, ότι υπάρχουν αποδέκτες. Ουδέποτε, προσωπικά, είχα κάποια παρέμβαση».

Aπαντώντας δε στις επισημάνσεις αρκετών βουλευτών ότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά και ότι δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στα «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, 73% δεν εμπιστεύονταν τη Δικαιοσύνη πριν την αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος. Αμέσως μετά, το ποσοστό έπεσε στο 24%. Σήμερα την εμπιστεύονται σε ποσοστό άνω του 50%.

Σχετικά με τα «πόθεν έσχες» των δικαστικών ανέφερε ότι «πράγματι, κάποιοι δεν τα κατέθεσαν, αλλά δεν έγινε εσκεμμένα, καθώς δεν υπήρχε ουσιώδης μεταβολή των περιουσιακών τους στοιχείων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή