Υπ. Παιδείας: Θέλουμε μαθητές δημιουργούς, όχι καταναλωτές της γνώσης

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 17:30

Στα βασικά χαρακτηριστικά του «ψηφιακού σχολείου», βασικό εργαλείο του οποίου θα είναι οι νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση της Μicrosoft και του Κέντρου Καινοτομίας.

A- A A+

Στα βασικά χαρακτηριστικά του «ψηφιακού σχολείου», βασικό εργαλείο του οποίου θα είναι οι νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση της Μicrosoft και του Κέντρου Καινοτομίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή της στο ¶ουσβιτς και στην επιστολή ενός επιζήσαντος, ο οποίος σημείωσε ότι γνώρισε στο στρατόπεδο λαμπρούς επιστήμονες, οι οποίοι, όμως, έκαναν πειράματα σε ανθρώπους.

«Η Παιδεία, που παράγει μορφωμένα τέρατα, μας οδηγεί σε ολοκαυτώματα. Η βάση στην Παιδεία, είναι οι αρχές και ο άνθρωπος. Θέλουμε μαθητές δημιουργούς και όχι καταναλωτές της γνώσης», τόνισε η υπουργός και αναφερόμενη στη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, υπογράμμισε πως «θα φύγουμε από τη λογική του ενός βιβλίου για να πάμε στην ψηφιακή γνώση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, επισήμανε ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται, αφού πρώτα θα αξιολογούνται.

Ανέφερε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν στα γυμνάσια διαδραστικοί πίνακες, ενώ σε λίγες μέρες θα γίνει η πρώτη μεγάλη συνάντηση των εκπαιδευτικών που «κάνουν θαύματα, αφού παίρνουν πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και τις υλοποιούν. Μάλιστα, οι 100 καινοτόμοι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία τους θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση».

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων: «Μπορεί για κάποιους στην παρούσα οικονομική συγκυρία να ακούγεται φιλόδοξο να μιλάμε για καινοτομία, όμως, ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε το κλίμα, είναι να δουλέψουμε σωστά και εντατικά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Ανέλυσε μάλιστα τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες, στις οποίες έχει προχωρήσει ο τομέας του, εξαίροντας την «πολύ καλή δουλειά» τής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο Κ. Χατζηδάκης με τη σειρά του αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ο ίδιος ελπίζει, η κρίση να μπορέσει να βοηθήσει «να δούμε μερικά πράγματα, που δεν θέλαμε να τα δούμε τόσον καιρό, που προχωρήσαμε με το δόγμα "και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος". Έχουμε πληρώσει το ότι πήραμε διαζύγιο από την κοινή λογική».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή